Blog

Hat tipp egy sikeres őszi kerti partihoz

Hat tipp egy sikeres őszi kerti partihoz

Igaz, mi nem Párizs határain belül, hanem attól 10 km-re, egy kedves kisvárosban élünk, az ingatlanárak (vagy a pénztárcánk, nézőpont kérdése) itt sem teszik lehetővé, hogy kertes házban éljünk. Mikor a Kert és Otthonbolt megkeresett, hogy lenne-e kedvem egy közös őszi poszt létrehozásához, bevallom, először picit elszomorodtam, hiszen hogyan is mutathatnám meg nektek a fejemben azonnal felvillanó képet saját kert nélkül?

Két hete aztán a Tuilériák kertjében hangulatképeket készítettünk az őszi fouta kollekciónkhoz. Az elkészült képek, a legendás park és a tűztálak végül megihlettek, és végül papíron, ecsettel folytattam az álmodozást. De hogy mi az a tűztál? Mindjárt erre is kitérek. Iratkozz fel a hírlevélre, hogy ne maradj le a Tuilériák kertjében készült képekről és az új fouták érkezéséről (ma indultak útnak)!

Párizsban az ősz

Itt Párizsban az emberek - talán a saját kert hiánya miatt - szinte egész évben az éttermek teraszain élik társasági életüket. Ezt már első párizsi utamon is láttam még 16 évesen, mikor a novemberi hidegben az emberek kint kávéztak az ikonikus bisztrószékeken (ugye tudjátok, melyik fajtára gondolok?). Hogy mi tette a hideg terasz gyarmatosítását lehetővé? Természetesen a teraszfűtés. Csak ámultunk és bámultunk, hogy milyen klassz dolguk van.

őszi színek

Ha - ellentétben velem - Neked van igazi kerted, teraszod, akkor nem kell lemondanod a használatáról még sokáig, csak azért, mert jönnek a hideg éjszakák. A Kert és Otthonboltnál stílusos és hordozható tűztálakat és teraszfűtéseket találsz több méretben. Nekem az tetszik bennük a legjobban, hogy nem kell elköteleződni egy fix tűzrakóhely, kemence mellett. Ha valamit megépítünk, akkor a stílusán és a helyén már nehéz változtatni. Ezeknek a tűzrakóknak a stílusa is letisztult, egyszerű, ami a legtöbb teraszhoz illik is. Ami lelkessé tett még, hogy sütögetni is lehet rajtuk a megfelelő grillráccsal! Az én képzeletbeli teraszomon már sül is a gesztenye!

kerti sütögetés ősszel

Ha legközelebb vendégeket fogadsz a kertedben, szuper hangulatot teremthetsz, ha az összes érzékszervre odafigyelsz. Így kezdj hozzá!

6 tipp, hogy a vendégeid remekül érezzék magukat, te pedig begyűjthesd a bókokat ;)

  • Körbeülhettek egy tűzrakó tálat egy-egy bögre meleg italt kortyolgatva. A tűz látványa és illata is nyugtatóan hat az idegekre. Itt tudod őket megnézni: tűzrakó tálak.kert és otthonbolt tűzrakó

  • Készíts elő egy nagy termoszt, hogy a teát melegen tartsd! Ha teheted, készíts többféle teát vagy italt is! A klasszikus Earl Grey bergamottja mellett érdemes kipróbálni őszi teakeverékeket is. Te magad is elkészítheted kardamommal, fahéjjal, csillagánizzsal, szegfűszeggel, gyömbérrel, narancskarikákkal.

  • Biztosíthatsz vendégeid számára egy-egy foutát is, hogy bele tudjanak burkolózni. Amíg nincs hideg, összehajtva párnaként és dekorációként funkcionálhat, aztán - ahogy elbújik, vagy lemegy a nap - kibontva, a hátunkra terítve melegen tart. Majd, ha bementek a házba, az összehajtott fouták nem foglalnak sok helyet, nem kell attól tartanod, hogy hol tudod tárolni őket. (Arról nem is beszélve, hogy máskor szauna-, sport-, wellness-, jóga-, vagy strandtörölközőként, vagy akár asztalterítőként is tudod hasznosítani őket.) Hogy mi az a fouta? A fenti képen a hátamra terítve láthatod és itt olvashatsz róla (és rólam) bővebben.

  • Tegyél fel jó őszi zenét, mint ez itt! Manapság az apró hordozható bluetooth hangszóróknak köszönhetően vezeték nélkül élvezhetjük a dallamokat, de ha nincs, egy laptop is megteszi. :)

  • Készíts képeket! A golden hour (vagyis az “arany” óra, mielőtt lemegy a nap), gyönyörű fényben mutatja meg az arcokat. Ekkor készíts csoportképet, ha szeretnél! Ha a naplementével szembe fordultok, más hatást érhettek el, és mást, ha a fejetek mögül bukkan elő a nap, selymes sugaraival. A kék óra (a naplemente utáni 20-30 perc) során gyújthatsz gyertyákat is, ekkor a fényeknek köszönhetően jó képeket készíthetsz a dekorációról, amivel készültél. Később pedig, mikor már csak a tűz ég, szintén megpróbálhatsz jó fotókat készíteni, de érdemes utánaolvasnod előtte fotós blogokon, hogy pontosan hogyan is. :)

  • Készítsetek elő sütögetnivaló ételeket, amiket a grillrácson aztán mindenki elkészíthet magának! Készülj tányérokkal, evőeszközökkel, ha szükséges. 

Persze nem kell ahhoz vendégeket fogadni, ünnepre, alkalomra várni, hogy használd, amid van! Ha nekem kertem lenne, és az időjárás engedné, biztosan kimennék minden nap egy kicsit, hogy feltöltődjek, gondozzam a növényeimet és adjak eleséget a madaraknak. Addig is, marad a képzelőerőm és a gyönyörű párizsi parkok, ami végülis, nem is olyan rossz dolog. :)

Ha már a madarakról esett szó - hamarosan kereszt-játékot is hirdetünk a Kert és Otthonbolttal! :) Nálunk, a Hello Pamutnál egy helyes madárházat, náluk pedig foutát lehet majd nyerni! Kövessétek a két facebook oldalt, ha szeretnétek részt venni ( <-- linkeket ebben a bekezdésben találsz).

Most pedig megyek és elkezdem feltölteni az új kollekciót, amelynek a képeivel hamarosan jelentkezem! Addig is, élvezzétek a jó időt, akár otthon a kertben, akár egy kávézó teraszán! :)

őszi flatlay

A bejegyzés nem szponzorált, de együttműködésben készült a https://www.kertesotthonbolt.hu/-val.

Dune de Pilat - így készült a sivatagi kép

Dune de Pilat - így készült a sivatagi kép

Ennek mezítláb kell nekiindulni - mármint Európa legnagyobb homokdűnéjének.

A Desert Roses kollekció borítóképe kapcsán sok visszajelzést kaptunk, én is, meg a képen szereplő fouta is (ő fogyott el először), így most elmesélem a kép történetét.

strandtörölköző

Szép magyar szóval organikusan alakult az egész. Még július derekán Algériában döntöttük el, hogy valahova el kellene menni még a szeptemberi óvodakezdés előtt, majd a picit elszállt (haha) repjegyárak láttán vonatot foglaltunk Bordeaux-ba néhány napra. 

bordeaux

bordeaux

Sokat nem tudtam Franciaország e pontjáról, de maradjunk annyiban, hogy a hideg óceán és a kellemes Mediterrán-tenger közül eddig mindig az utóbbit részesítettem előnyben. Ráadásul Bordeaux nem is fekszik közvetlen az óceán partján, így inkább városnéző (khm-étterem-kávézó-étterem-fagyizó) utat képzeltem el magunknak.

la fabrique givré

bordeaux

bordeaux

Adel munkatársai viszont annyit áradoztak erről a bizonyos dűnéről, amit semmiképp sem hagyhatunk ki, hogy megnéztem magamnak az Instagramon. Alföldi lányként láttam én már elég homokot, de azért ez a hely elég bíztatónak tűnt. Pláne, hogy az Arcachon-öböl egyik végén fekszik (helló tengerpart). Miután a kollekció darabjai láttán ettől függetlenül is a sivatag világára asszociáltam, végül tökéletesen alakult ez a véletlen.

sivatagi rózsák kollekció

Utazás előtt sikeresen annyira meghúztam a lábam, hogy napokig alig tudtam menni, ez kicsit aggasztott, hiszen a homokdűne több mint 100 méter magas, és egy fotózáshoz azért minimális mértékben, de cipekedni is kell. Tudni kell rólunk, hogy nem jellemző ránk az autóhasználat, így tömegközlekedéssel vágtunk neki az útnak.

Hogyan juthatsz el a Dune de Pilat-ra Bordeaux-ból?

Az Airbnb, amit béreltünk, közel volt a Bordeaux-i vasútállomáshoz. Ezt a környéket egyébként is ajánlom a történelmi belváros közelsége miatt, ha valaha Bordeaux-ban terveznél eltölteni néhány napot. A St. Jean állomásról óránként indul vonat Arcachonba.

Fenyőillat és egy másik világ

Ahogy odaértünk, nagyon szimpatikus volt a hely. Kezdjük rögtön a fenyő illatával - mennyei! Ahogy Mentonban, itt is a lassú élet kényelmes élvezete tapintható szinte a levegőben. Még alig láttunk valamit (gyorsan kerestünk egy szimpatikus éttermet), de máris éreztem, hogy ide szívesen visszajönnék, akár egy egész nyarat eltölteni.

arcachon

arcachon

Ebéd után buszra szálltunk, majd körülbelül húsz perc után meg is érkeztünk a dűne területéhez. Az út magával ragadó volt - a mediterrán vidékekre jellemző fenyőerdők közül felbukkanó gyönyörű villák hangulatát meg sem próbáltam lefotózni, inkább csak ittam magamba az élményt. Ide vissza kell jönnünk még.

A dűne lábánál, még az erdő takarásában frissítőket és szuveníreket is árulnak. Maga a dűne mint “attrakció” ingyenes, a parkolásért fizetni kell.

dune de pilat

Babakocsival érkeztünk, egy darabig el is jutottunk vele, de egy ponton muszáj volt összecsukni (a hátunkra dobni a hátizsák mellé), és azzal a lendülettel a cipőinket is levenni, mert megérkeztünk a süppedő homokba.

homokdűne

Talán azért, mert nem volt égető napsütés (szerencsére), a homok hűvös volt, nagyon kellemes volt belelépni. Emma egy kicsit hezitált eleinte, aztán örömmel szaladgált benne, amennyire tudott.Lőttünk pár képet néhány kiszáradt fánál, még lent, a lépcső mellett. A dűne egyébként minden évben terjeszkedik a szárazföld felé, akár öt méternyit.

fouta

nagy méretű strandtörölköző

200x100 cm

rojtos törölköző

háttérmunkálatok

Az előbb említettem a lépcsőt - áprilistól novemberig ez segít áldásosan a dűne megmászásában. Picit tartottam tőle, hogyan is megyünk fel mindenestől (én sántítok, sok a cuccunk és Emma mostanában szereti cipeltetni magát), de egyrészt láttam valakit lejönni épp mankóval, és lásd, mi is, hipp-hopp, pár perc alatt fent voltunk, élen Emmával!

dune de pilat

sivatag

Juxtaposition - ellentétek találkozása

A látvány egészen fantasztikus volt. Van valami rendkívül esztétikus abban, ahogy a mély zöld fenyőerdő és a halvány homokdűne találkozik - és akkor a vízről még nem is beszéltünk.

juxtaposition

Az egyetlen kellemetlen faktor a szél volt - de amint egy picit elindultunk a lépcsőtől balra, egy kicsit lejjebb már sokkal jobb volt a helyzet. Azért a végső képen még így is érezhető, hogy fújt rendesen.

Adel és Emma letelepedtek a domboldalon, Emma a szél ellen egy foutába bújt, én pedig próbáltam valami vállalható pózt felvenni. Íme, néhány kép a szerencsétlenkedésemről. A szél néha rendkívül előnytelen alakot formált nekem :) Pár percet töltöttünk mindössze a dűnén való fotózással is.

behind the scenes

bakik

torro torro

ez egész jó
Végül ez lett az, amit egy kis szerkesztés után megfelelőnek (na jó, szerintem SZUPER lett ♥) találtam, így ez került fel másnap a kollekció oldalára.

Lefelé gyalog mentünk az egyik kis ösvényen. Közben gyerekek lefelé szörföztek a dűne oldalán.

a végső kép szerkesztés előtt

végeztünk!

lefelé menet

lefelé az ösvényen

árnyék

Ville d’Hiver

Pár nap múlva még egyszer visszatértünk Arcachonba, egy kis strandolás mellett meglátogattuk helyi kisvonattal a Ville d’Hiver-t, vagyis a téli várost. Ezt a domboldalon fekvő városrészt (és az egész környéket igazából) 150 éve rekreációs és gyógyászati céllal hozta létre a híresek és gazdagok számára egy testvérpár. Még a fenyőket is ők telepítették (az egész öbölben). Az inspiráló történetet a kisvonaton franciául hallgattuk meg.

ville d'hiver

ville d'hiver arcachon

kilátás az öbölre

ville d'hiver arcachon

ville d'hiver arcachonban

Amit még mindenképp megnéznék, kipróbálnék az Arcachon-öbölben:
Céltalanul biciklizni naphosszat, meg-megállni közben.
Felfedezni:
Pyla-sur-Mer-t
Cap-Ferret-t
l’Herbe-et
Kipróbálni az összes hajótúrát, mind remekül hangzott

arcachon

Megnézni az óceánt! Az öbölben nem a végtelen óceánt látja az ember, ez egy védett kis zug.
Pihenni, pihenni, pihenni

Te jártál már az Arcachon-medencében? Mit ajánlanál (az osztrigák mellett, mert sajnos nem vagyok nagy rajongója a tenger gyümölcseinek) feltétlen ott?

Piknik Párizsban - mini lookbook

Piknik Párizsban - mini lookbook

Végre itt az új tavaszi fouta kollekció! Témaként ez alkalommal a pikniket választottam, hisz amellett, hogy a fouta gyorsan száradó és kis helyen is elférő strandtörölköző, vagy szép és könnyű otthoni dekor elem, piknikezni is nagyon jól lehet vele.

tavaszi piknik


Emma és én egyébként nagyon gyakran eszünk a szabadban már március közepe óta, ha szép idő van. Sokkal több kedve van piknikezni indulni, mint a bölcsibe (ahová heti néhány délután jár az utóbbi időben). Így aztán becsomagolom a kis ebédjét, és kint, a jó levegőn szokott megebédelni. Utána édesebb is a pihenés. ;)

piknik foutákkal

Ezért gondoltam hát, hogy készítünk egy mini, piknik témájú fotósorozatot a Vincennes-i erdőben az új kollekció apropójából, amit mostantól itt elértek

piknik

A képen látható sárga fouta egyébként a nárcisz-sárga Vincennes - épp ebben a parkban virágzik a sok nárcisz tavasszal.

piknik virággal

A piknikkosár tartalma nagyon egyszerű volt: vittünk egy kis sajtot, baguette-et, szőlőt, diót, koktélparadicsomot és almát.

piknik virággal

És persze virágot. :) Hogy friss maradjon a virág, egy szalvétát bevizeztem, köré alufóliát tekertem, majd ezután következett a papír a rafiával.

piknik barátnőkkel

A hasznosat összekötöttük egy kis kellemessel is, és a barátainkkal töltöttük el ezt a napsütéses vasárnap délutánt. Ezúton is köszi, Ivett (nagyon profi modellek voltatok)! :) Ezen a képen éppen úgy csinálunk, mintha hosszasan prosecco-t iszogatnánk, de közben persze a gyerekek szaladgáltak, így inkább őket is bevontuk a fotózásba. :)

családi piknik

Az élénkebb rózsaszín fouta a képen a Savannah

piknik a szabadban

Ez az egyszínű kék fouta jelenleg nem elérhető, de itt tudtok válogatni a kék fouták között.

kék szemek kék fouta

Nekem is kellett egy hasonló kép természetesen. Haha!

 breton csíkos piknik divat

Miután kimaxoltuk a francia életérzést (a pólóm is csíkos ismét természetesen), szépen lassan összepakoltunk és elindultunk haza. Köszi, hogy velünk tartottatok! A kollekciót itt éritek el: Friss piknik kollekció.

tavaszi piknik

Ha pedig a téma az al fresco étkezés, akkor itt egy finom tavaszi recept, amit nagyon tudok ajánlani gyertyafényes teraszos vacsorákhoz, a blogról: Spárgás-citromos-bazsalikomos tagliatelle. Nyamm.