Blog

Amszterdami kedvencek

Amszterdami kedvencek

Amsterdam watercolor

Az év elején említettem néhány célt, álmot, amit szeretnénk elérni idén.

Az egyik az volt, hogy eljussunk Koppenhágába. Ha Koppenhágát végül idén, egyelőre legalábbis, kihagytuk, Amszterdam felé vettük az irányt március elején. (A fenti képet én festettem.)

Amszterdam gyerekkel

Egészen a közelmúltig nem igazan vágytam északra, de a skandináv (belső)építeszeti stílus és a hygge életérzés kíváncsivá tett.

Az volt az egyszerű oka az Koppenhága-Amszterdam cserének, hogy ide vonattal is el tudtunk jutni Párizsból néhány óra leforgása alatt.

Amszterdam hajó

És hát ki ne szeretne kihagyni egy felesleges repülőutat minden nyűgjével együtt, főleg gyerekkel. :)

Emmával mentünk, aki két és féléves kora ellenére elég rutinos utazó már. A vonaton az ölünkben ült, így neki jegyet sem kellett venni.

Haarlem vasútállomás

Az elhúzódó tél ellenére egész jó időnk volt, némi esővel. Na de térjünk is rá a kedvencekre: a következő dolgok tetszettek a legjobban Amszterdamban:

Haarlem Hollandia

Nos, az első technikailag nem Amszterdamban van: Haarlem.

Ebben a szomszédos kisvárosban szálltunk meg, és milyen jól tettük! Airbnb-n foglaltunk szállást, egyenesen a templom mellett, a főtértől egy kőhajításnyira.

Haarlem utcái

Haarlem nagyon szép, szimpatikus és élhető városka sok bolttal és étteremmel.

Haarlem pékség

A szombati piac is nagyon tetszett, ahol a zöldség-gyümölcs mellett sajtot, kézműves termékeket és persze rengeteg virágot lehetett kapni.

Haarlem szombati piac

A virágok meglepően jó áron voltak, szívem szerint jól bevásároltam volna belőlük, de persze nem sok értelme lett volna :)

Holland virágpiac

Na jó, a második dolgot is Haarlemben tapasztaltuk meg: a laza játszótereket.

Holland játszótér

Itt ez a gazdag, Nyugat-európai ország, gondolnánk hogy a játszóterek menő/szigorú eu-s szabvány szerint fogadnak majd.

Ehhez képest, a játszótér, ahol jártunk, kicsit lepukkant volt, de a szó kedves értelmében. Kicsit olyan volt mint valami játékkölcsönző.

Kezdjük azzal, hogy egy kapuval zárt telken volt.

Játékok, főleg biciklik (de vagy 100 féle) hevertek az egyik sarokban, udvarra való kis házak a másikban, a harmadikban nagy homokozó, vödrökkel és lapátokkal, valamint néhány hinta és egy csúszda.

Biciklik a játszótéren

Ahogy utánaolvastam, ez egy átlagos holland játszótérnek felel meg.

Amin még meglepődtünk, hogy ki volt készítve üdítő és tea (vagy kávé?); és az emberek szabadon kiszolgálták magukat.

Biztos volt valamiféle becsületkassza, vagy hát ki tudja, nem egészen figyeltük meg a rendszert.

Ami még feltűnő volt, (a francia laissez-faire módszer után, vagyis az anyukák - bébiszitterek - általában ülnek a padon, a gyerek meg játszik) hogy a szülők együtt játszottak a csemetékkel. Ezt én eleve így szoktam, tehát végre nem éreztem ufónak magam :)

Játszótér Vondelpark Amszterdam

(Ez a kép már a Vondelparkban készült Amszterdamban.)

Biciklik mindenhol. És méghozzá nagyon szépek.

Biciklik Amszterdamban

Tényleg sok a biciklis, gyakorlatilag több kerékpár van az országban mint ember.

Bicajosok Amszterdamban

Ebből állítólag jónéhány az amszterdami csatornarendszer fenekén található.

Biciklik a csatorna mentén Amszterdamban

Bukósisakot nem hordanak, nagyon gyorsan mennek és a gyerekeket is bringán szállítják. Néha négyet-ötöt egyszerre. Bámulatos.

És állítólag itt a legkevesebb a biciklis baleset, persze, per bicikli. Gondolom mindenki hozzá van szokva mind a biciklizéshez, mind a bicajok jelenlétéhez (és már a játszótéren is ezt gyakorolják).

Az előbb említettem, hogy a csatornák állítólag tele vannak a kétkerekűekkel. Ezt a hajós programunkon tudtuk meg. (Pontosabban, hogy az amszterdami csatornák tartalma egy méter iszap, egy méter bicikli és egy méter víz. Haha.)

Amszterdam este

A (nem egyetlen) vicc mellett sok mindent megtudtunk a városról és az épületekről.

Azt hiszem, ez volt a kedvenc programom az egész út alatt.

Sötétedés után, 6-7 óra felé jutottunk el hajózni, és azt kell mondjam, még Emmával az ölemben is varázslatos és romantikus volt. :)

Amszterdam

Azért, ha gyerekkel mennél, nem árt készülni némi lekenyerező finomsággal. :)

Ha pedig finomság: két dologra voltam igazán kíváncsi. Az egyik a dutch pancake, vagyis a holland palacsinta, a másik a híres holland sajt.

Előbbi egy vastagabb, nagy méretű verziója a magyar (vagy francia) palacsintának, és a legjobbat a Vondelparkban ettük, szamócalekvárral és porcukorral. Hárman ettük desszertnek, ebéd után. :)

Dutch pancake

Utóbbiból pedig egy haarlemi sajtboltból hoztunk kóstolót, de Amszterdamban rengeteg turistacsalogató sajtbolt található. Mint ez itt:

Holland sajtbolt

Ezeken kívül is jókat ettünk, pedig nem terveztük meg, hogy melyik étteremben együnk.

Ha jobban belegondolok, mind a három vacsoránkat Haarlemben költöttuk el (egy trendi mexikói, egy gyors de ízlésesen tálalt görög és egy stílusos francia-olasz helyen).

Mexikói étterem Haarlemben

Az egyik ebédünk pedig a másik kedvenc helyemen ért minket:

Hortus café

Ez pedig a Hortus Botanicus, vagyis a botanikuskert/pálmaház volt.


Hortus café Amszterdam

A botanikuskert kávézója a korábbi orangerie épületében található, rögtön a bejárat mellett. A szépen tálalt finom ebéd mellett én vizuálisan is nagyon jól laktam: a falat végig különleges technikával készített díszítés fedte, a hatalmas ablakokon áradt be a fény és melegítettek bennünket a napsugarak.

Művészet a falon

Orangery Hortus Botanicus

A pálmák mellett ilyen virágok rabolgatták a szívem..

Hortus Botanicus virágkompozíció

Ebéd után a kert felé vettük az irányt.

 

A kert március elején még igencsak alszik, de nem is emiatt mentünk: az üvegházakon belül van a csoda.

Hortus Botanicus Amszterdam

Láttunk hatalmas pillangókat, csodás pálmafákat, és a hármas klímájú nagy üvegházban bepillantást az esőerdő (olyan jó meleg volt!), a sivatag és mediterrán vidék világába. 

Pillangó

Nem ez az első egzotikus kert, ahol valaha jártunk, de míg Monacoban és Mentonban ezek kint vannak a szabadban, most, az éghajlatnak megfelelően ez persze egy benti verzió volt. Sok-sok kép következik (pedig igyekeztem nagyon kiszűrni a legjobbakat) :)

Hortus Botanicus Amsterdam

Hortus Botanicus Amsterdam

Hortus Botanicus Amsterdam

Hortus Botanicus Amsterdam

Hortus Botanicus Amsterdam

Hortus Botanicus Amsterdam

Hortus Botanicus Amsterdam

Hortus Botanicus Amsterdam

Hortus Botanicus Amsterdam

Hortus Botanicus Amsterdam

Hortus Botanicus Amsterdam

Hortus Botanicus Amsterdam

A vége felé már csak én bóklásztam a növények között, Adel pedig kivitte Emmát játszani. :) Ahogy láthatjátok, ez visszatérő motívum minden egyes napról. :)

Hortus Botanicus Amsterdam

A végére hagytam az építészetet - vagyis az egyik legnagyobb kedvencemet.

Egyszerre régi, modern, releváns, kontrasztos, csodaszép.

Terveztem, hogy szuperjó fotókat készítek majd a csatornák mentén, de általában, mikor arra jártunk, esett az eső, sötétedett vagy csak épp nem jutott idő a céltalan bámészkodásra.

Amszterdam belvárosa (vagyis ahol a híres csatornák legyezőszerűen terülnek el) az egyik legjobban fenntartott 17. századi város.

Az épületek keskeny utcafronttal rendelkeznek, felfelé viszont magasak (hátul pedig általában nagy kert is van).

Amszterdam épületei

Ennek az az oka, hogy annak idején a homlokzat által elfoglalt szélességre vonatkozott az adó mértéke, valamint ez a felosztás biztosította, hogy minél többen elérjék a csatornát, vagyis a közlekedés fontos eszközét.

Amszterdam épületei

A gazdag kereskedők (akik a belső csatornák házait építették) pedig még optikai nyújtással is éltek, hogy minél magasabbnak tűnjön az utca felől a házuk: az alsó szintekre hosszú ablakokat terveztek, a felső szintekre pedig rövidebbeket. Cseles! :)

Amszterdam házai

Ahogy haladunk kifelé, az eredeti lakosság egyre alacsonyabb rangú volt - persze ma már ezek a házak is eurómilliókat érnek. A legbelső csatorna mentén gyakoribbak a dupla széles házak - a tulajdonosok egész egyszerűen két telket is megvettek. Ilyen dupla ház ma mondjuk a Waldorf Astoria hotel:

Amszterdam épületei

Hogy az épületek jelenlegi állapota fennmaradjon, szigorú műemlékvédelmi szabályokat kell betartaniuk a tulajdonosoknak - például minden ház színe kötött, nem lehet rajtuk változtatni. Sok a fekete színű ház, ami szerintem nagyon szokatlan és menő.

Amszterdam épületei

Megfigyeltük, hogy a házak dőlnek, általában előre, de néha jobbra-balra is (még egy anekdota a hajóról: a sok düledező ház között pont az ír pub egyenes, és tényleg!) - de nem kell aggódni, hogy hamarosan összedőlnek: a régi mocsaras talajba vert facölöpöket cementtel öntik fel és a város figyeli is az épületek állagát. Az előre dőlésnek pedig több oka is van: egyrészt így szebb, jobban látni a fenti részleteket, másrészt így könnyebb a fent található kőpalló segítségével felhúzni az emeletekre dolgokat és ráadásul nagyobb is fent az amúgy oly szűkös alapterület.

Amszterdam épületei

Eddig a kedvenceket soroltam, ez pedig inkább néhány érdekesség: a villamosokon van egy iroda egy kalauz-félével, a bérlettel pedig nem csak befelé de kifelé is “csekkolni” kell. Ezt annyira komolyan veszik a hollandok, hogy a Centraal vasútállomáson ki van például írva, hogy ha valaki elhagyni készül az országot, legyen szíves kicsekkolni. Láttunk is fiatalokat, akik keresik, hogy hol van ehhez masina.

Visszatérve a villamosokra, vannak rajtuk felszálló és leszálló ajtók, a kedves kalauz pedig mindenkit erélyesen terel a megfelelő irányba. Na meg vannak kivételek - ha babakocsival utazol, ott kell maradni a felszálló ajtónál. Egyszer majdnem fennmaradtunk, mert az ajtó persze nem nyílt, hogy leszálljunk.

Ja, és hát mindenki tudja, hogy Hollandiában legális a marihuána. Ennek megfelelően eszméletlenül émelyítő fűszag terjeng mindenhol. Ha ezt, na meg a mindennapos esőt ki lehetne iktatni Hollandiából, akkor azt hiszem, szívesen visszamennék hosszabb időre is, mondjuk néhány hónapra, kipróbálni, hogy milyen ott élni!

Ami kimaradt, és jó lenne bepótolni egyszer:

  • Tulipánmezők (de voltunk a virágpiacon)Amszterdami tulipánok
  • Múzeumok (de voltunk a királyi palotában)Amszterdami királyi palota
  • Edam és Volendam tengerparti városkák (de ott volt nekünk Haarlem)Haarlem Hollandia
  • És persze, egyszer egy igazi, csatornamenti házban megszállni, és csak nézni a hatalmas ablakok mögül a hajózó, bicikliző embereket! Ti voltatok már Amszterdamban? Milyen volt?

Ha végigolvastad ezt a jó hosszú cikket, gratulálok, kitartó vagy! Ha tetszett, iratkozz fel a hírlevelemre, ahol nagyjából havonta jelentkezem új bejegyzéssel utazás, életmód, étel, otthon témákban, és persze elsőként értesülhetsz az új fouta kollekcióinkról. Mi az a fouta és ki vagyok én? Itt olvashatsz bővebben róla. És rólam. :)

Hygge és Hammam Nyereményjáték

Hygge és Hammam Nyereményjáték

Mindjárt itt a karácsony, ennek örömére ismét lehet nálunk nyerni egy szuper ajándékcsomagot!

A játék 2017. december 13. éjfélig tart. A sorsolás és a nyertes kihirdetése az azt követő napokban történik a játékhoz tartozó Facebook videó alatti komment részben és emailben. A sorsoláshoz a random.org-ot használjuk majd. Itt tudsz részt venni!

Mi mindent lehet nyerni?

Az ajándékokat Franciaországban vásároltuk. A HYGGE, vagyis a kellemes téli lazulás és a HAMMAM, vagyis a keleti fürdőkultúra témaköréből szemezgettünk. A szerencsés nyertes a következő nyereményekkel lesz gazdagabb:

karácsonyi nyereményjáték 2017

- Egy szabadon választható Hello Pamut fouta

- Egy H&M Home díszpárna 

- Egy H&M Home kosár

- Egy Palais des Thés karácsonyi herbál tea

- Egy Rituals Hammam testápoló

- Egy Voluspa kókuszwax gyertya

- Egy belga csoki bergamot ízesítéssel

- Egy francia Melvita bio levendula virágvíz

- Egy Hema elemes LED égősor

- Egy Maisons du Monde rókás bögre

- Egy Maisons du Monde rókás füzet

- Egy Maisons du Monde illattasak

- Maisons du Monde karácsonyi díszek

A háttérben látható festmény saját készítésű, csak dekoráció, nem a nyeremény része. :)

Mit kell tenned, hogy a tiéd lehessen ez a fantasztikus nyereménycsomag? Pár lépés az egész. A játék menete és szabályzat:

 

  1. Iratkozz fel a Hello Pamut hírlevelére, majd erősítsd meg a feliratkozást (ezzel hozzájárulsz, hogy hírlevelet küldjünk neked, amiről később természetesen leiratkozhatsz). Ha már fel is iratkoztál korábban, most nem kell újra feliratkoznod.
  2. Válaszd ki a kedvenc foutádat a karácsonyi kollekcióból (tehát amelyiket meg szeretnéd nyerni - később változtathatsz)
  3. Írd meg a Facebook videó alá kommentben, hogy ez melyik (a fantázianevet írd be, pl Barbuda). Kérlek, hogy ne linkeld a foutát, ne írj egynél több hozzászólást! Ezzel megkönnyíted a munkámat! :)
  4. Ha tetszett a nyereményjáték, mesélj róla a Facebookon, Instagramon, a munkahelyeden, a családodnak, a barátaidnak! :) Ez a lépés nem kötelező, de pici boltként a világot jelentené számunkra! Előre is köszönjük! ;)

Ahhoz, hogy játszhass, a következőknek kell még megfelelned:

  • rendelkezel magyar, cseh, szlovák vagy román címmel, ahova küldhetjük az ajándékot
  • elmúltál 18 éves (ha nem múltál el 18, de szeretnél játszani, kérd meg a szüleidet, hogy játsszanak helyetted)

A játék 2017. december 13. éjfélig tart (magyar idő szerint). A sorsolás és a nyertes kihirdetése az azt követő napokban történik a Facebook videó alatti komment részben. A sorsoláshoz a random.org-ot használjuk. A nyertessel utána emailben egyeztetjük a házhozszállítás részleteit.

A nyereményjátékot én, Guerrot Nóra, a www.hellopamut.com tulajdonosa szervezem és finanszírozom saját költségvetésből. Sem a Facebook, sem más márkák nem vesznek részt sem a szervezésben, sem a finanszírozásban, szponzorálásban. 

 

Jó játékot és sok szerencsét kívánunk!
Nóri
Hello Pamut

Menton, a Riviéra rejtett gyöngyszeme

Menton, a Riviéra rejtett gyöngyszeme

Ha a francia Riviéráról van szó, az embereknek általában Nizza, Monaco, Cannes, esetleg Antibes jut eszébe. Mivel szinte teljesen az olasz határnál található, Mentonra sokkal kevesebb figyelem irányul. Érdemes ezt még addig kihasználni, mielőtt a tömegeknek is feltűnik, milyen klassz hely is ez. :)

Már korábban is nézegettem messziről, de mivel az utóbbi évekig csak és kizárólag homokos tengerpartra szerettem volna utazni, inkább Cannes-t részesítettük előnyben. Egynapos kirándulásokat viszont gyakran beiktatunk utaink során (valahogy tartalmasabbnak és hosszabbnak tűnik ettől a nyaralás emléke később), így tavaly Mentonra esett a választásunk. Az akkor egy éves Emmával nem sokat láttunk persze a városból, de amint megláttuk a Sablettes partot, háttérben az óvárossal, tudtuk, hogy ide mindenképpen vissza szeretnénk jönni. 

Mentonba Párizsból vonattal érdemes menni, mi is így mentünk. Budapestről pedig Nizzába érdemes repülni, onnan pedig vonattal tovább - a tengerpart melletti városok nagyon jó vasúti és buszos összeköttetésben vannak.

Hol érdemes megszállni?

Hm, hát mindenkinek nyilván a saját pénztárcája szerint érdemes válogatni. Ha belefér egy jó hotel, vagy aparthotel, miért ne? Mi lakásokat szeretünk inkább kivenni. Ez alkalommal is így tettünk, méghozzá az Airbnb segítségével. Egy olasz anyuka lakására esett a választás. Szerettünk volna a Sablettes oldalán maradni - ez a lakás pedig nem is lehetett volna jobb helyen, közvetlen a Place du Cap mellett, a picike Impasse du Cap-ban. Autentikus régi épületben, az ablak elé feszített madzagokon száradó ruhákkal. (Velünk szemben többször kiszúrtam, hogy a néni is foutát tereget!) :)

Impasse du Cap

Odavagyok ezekért a spalettákért! 

Három meredek emeletet másztunk meg minden nap, de megérte! Volt egy picike kilátásunk a tengerre, valamint a konyhából az időnként felhőkben úszó hegyre.

Kilátás a hegyre a konyhából

A Sablettes mentén szintén szívesen megszállnék, esetleg az óváros nem túl magas utcái egyikén, de például a nyugati oldalon, az Avenue du Verdun-ön túl nem mennék, de csak azért, mert az öböl strandját részesítem előnyben, onnan pedig az már több mint húsz percre lenne gyalog.

Olaszok

Mindenhol olaszokat hallani - nem csoda, ott van az olasz határ tíz percnyi autóútra. Az éttermek és az ott dolgozók, de még a turisták jó része is olasz. Imádom hallgatni.

Mit együnk?

Ha az ember lakást bérel, könnyen összedobhat 1-2 könnyű ebédet vagy vacsorát. Mi is főztünk, általában napi egyszer, a másik nagyobb étkezést pedig étteremben költöttük el. Az alapanyagokat a minden délelőtt nyitva tartó piacon (ott volt a szomszédban), vagy a közeli boltok egyikében szereztük be.

A piac épülete a tenger felől

A menü? Egyszerű pasta, (fonott!) mozzarella, saláta, gyümölcs (és persze az isteni olasz kakaós keksz Nespressóval reggelire, amit a vendéglátónk hagyott ott nekünk). 

Éttermek közül az Al Dente lefelé, a Maison Martin et Fils és a Vesuvio pedig felfelé lógott ki számomra a sorból, bár lehet, hogy utóbbiban azért esett olyan jól még az egyszerű margherita pizza is, mert Villefranche-beli kirándulásunk után (erről egy következő posztban mesélek majd), este 10-kor kopogó szemekkel estünk be ide.

Az estéinket általában fagyival koronáztuk meg, Sofiánál. Tetszett, hogy a gelateria előtt az asztaloknál pár perces ismeretségek születnek (mindenki le akar ülni).

Mi is beszédbe elegyedtünk egy hölggyel, aki a hetvenes évei vége felé járhat és Mentonban lakik már több évtizede. (Azt mondta, nincs akcentusom! Hah! Neki hiszek, nem azoknak, akik folyton azt kérdezik, orosz vagy angol vagyok-e.. :) ) Sok idős költözik egyébként ide, és nagyon szimpatikus, ahogyan élnek. Itt az emberek ismerik egymást, köszönnek, örülnek egymásnak. Fagyiznak, kávéznak, strandolnak. Mi is szívesen áttennénk ide a székhelyünket majd egyszer, a dolce vitába.

Ők pont itt turisták, de nem baj. :) Place aux Herbes

Helyi különlegességek, szuvenír, vásárlás

Menton a citromról híres, még citromünnepük is van februárban. Ennek megfelelően lehet kapni mindent, ami citromos. Az Amalfi-parttal ellentétben itt viszont nem láttam annyit magából a citrom gyümölcsből. Persze azért lehet látni mindenféle citrus fát.

Ha szeretitek a finom mézeket és lekvárokat, akkor a Maison Herbint nagyon ajánlom. Idén nem jutottunk el, de tavaly kétféle lekvárt (egy citrom és egy kókuszlekvárt) és egyfajta mézet vásároltunk onnan. Idén ehelyett Adel a reggeli úszásból hazafelé jövet a Huilerie Saint Michel gourmet boltból csodás illatú bazsalikomos olivaolajat hozott. Még van belőle, de már nem sok. :)

Mentoni ételkülönlegességeket lehet kóstolni a Maison Martin et Fils étteremben a piac mellett, köztük a bundázott cukkinivirágot.

Ezt egyébként a piacon aznap délelőtt is megkóstoltam, ott valahogy még jobban esett. Ugyanennél a néninél lehet kapni helyben sütött soccát, vagyis csicseriborsólepényt. Ha Nizza és Genova között jártok valahol, próbáljátok ki! (Vagy keressetek rá és készítsétek el!) Nagyon finom! A szomszéd árus pedig különleges krémeket árult. Minket az articsókakrémjével vett le a lábunkról. 

Cukkinivirág a piacon

Hol mozogjuk le ezt a sok finomságot?

Hát persze hogy a strandon. A már korábban említett Sablettes mellett közvetlen a Garavan városrész magánstrandjai sem rosszak, de nem muszáj fizetni - ezek végében van egy újabb szabadstrand. Innen gyönyörű a kilátás a városra.

Ha pedig már kilátás, akkor nem lehet kihagyni a Quai Imperatrice Eugénie-t, ahol szuper képeket lehet készíteni magunkról (vagy, ha fouta boltod van, mint mondjuk nekem, akkor 35 fokban a foutákról), a hihetetlen városképpel a háttérben. 

 

Az ötperces fotózás után, hogy a türelmesen várakozó Emmát kiengeszteljük (és lehűtsük egy kicsit), gyorsan leugrottunk ismét a Sablettes-re - még lift is van! kiszúrtátok, hol? - A világ leggyorsabb apa-lánya pancsija alatt én pedig kihasználtam a fél méter árnyékban, hogy picit ki vagyok sminkelve, és lőttem pár szelfit.

A következő posztokban mutatok még látnivalót Menton városából, (például, elárulom, hogy hol készült az alábbi kép) illetve elmesélem, hogyan éltük meg a napunkat a Nizza melletti Villefranche-sur-Merben.