Blog

Csillagok, csillagok

Csillagok, csillagok

Gyerekkorom nyarait a Tisza-parton töltöttük. Mikor már nagyobbacska voltam, esténként felkaptunk egy pokrócot, felkerekedtünk és kifeküdtünk a strandra, a csillagos ég alá. Augusztusban különösen sok hullócsillagot lehetett látni. Mindig izgalmas kaland volt kicsiként kint a sötétben, mégis biztonságban nézni a sok gyönyörű csillagot, hallgatni a közeli strandbüféből odaszűrődő gitárzenét (hello, Kecsu bá') és várni hogy egy-egy meteor elhúzzon felettünk.

http://www.elcielodecanarias.com/galeria/panoramica-teide-pinar-y-via-lactea/

Manapság jóval kevesebb alkalmam van az éjszakai eget bámulni, főleg a fenti körülmények között. Ezért is dobbant nagyot a szívem, mikor először olvastam a Kanári-szigetek egyik legklasszabb attrakciójáról: az elképesztő csillagos egéről.

A rendkívül alacsony fényszennyezettség és a szerencsés légáramlatok (Európában itt a legkevesebb a felhő) lenyűgöző égboltot eredményeznek. Tenerifét említik legjobb helyként csillagvizsgálásra, de bizonyára a többi sziget sem marad el tőle. Tenerifén idén nyáron az "univerzum közepe" is lesz, ugyanis júniusban tartják a harmadik Starmus asztronómiai és művészeti fesztivált, olyan résztvevőkkel mint Stephen Hawking vagy Brian May (aki a zenén kívül a csillagokhoz is ért). 

http://www.elcielodecanarias.com/galeria/eclipse-de-super-luna-desde-el-teide/

Kicsit drága program, de vacsorával és szakértő magyarázattal egybekötött csillagvizsgálatra is be lehet fizetni (€130-ért találtam) Tenerifén. A helyszín a Teide-hegy 3500 méter magasan lévő csúcsa, libegővel. Naplemente, vacsi, mitológia, csillagok, bolygók, galaxisok, holdak. Érdemes újholdkor menni, mert akkor van a legsötétebb, és több réteg ruhával készülni, mert fent a magasban hideg van. 

Daniel López fotós, akinek a képeit fentebb láthatjátok, egy timelapse videót is készített:

 

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem nagyon megjött a kedvem a Kanári-szigetekhez! A következő cikkben klassz helyi AirBnb lakásokat nézünk! 

Hozzászólások