Blog

Marrakesh különös világa

Marrakesh különös világa

Top 10 látnivaló helyett most következzen egy videó. Mimi és Alex Ikonn-t már évek óta követem a YouTube-on. Fiatal házaspárról van szó, saját vállalkozásaik vannak és sokat utaznak. Nem a munka miatt, hanem mert lételemük az utazás. Utaztam már el olyan helyre, amit ők mutattak be a saját szemüvegükön át, annyira jól szoktak sikerülni ezek a videók. Eszembe jutott, hogy jártak ők már Marrakesh-ben is, így egyértelmű volt, hogy ide linkelem ezt a videót. 36 perc, de mindenképp megéri.

 

Tőlük függetlenül, de jártam már ott én is. Ennek öt éve, akkor híre sem volt még a DSLR kamerámnak, így eleve jobban járunk, ha az ő képi világukat nézzük! :)

mi Marokkóban

Néhány tudnivaló, érdekesség tehát Marrakeshről:

- Ahogy a videóból is kiderül, hatalmas ellentétek jellemzik. Például lélegzetelállító a reptere, de ahogy kimész, és megpróbálsz taxit fogni (muszáj lesz), a járgányok nem a legmodernebbek (a képpel csak viccelek, ez nem taxi). :) 

Marrakesh lovon

- Taxira egyébként mindenképp szükség van a városban, de nem drága a szolgáltatás. 

- Marokkó muszlim ország , így ne lepődj meg, ha napi ötször hangosbemondón hívják az embereket imádkozni a mecsetekből. Én első alkalommal (hajnali négy óra volt) eléggé megilletődtem. :)

- Jó idő van, de öltözz illendően. Te is jobban fogod magad érezni maxi ruhában, hosszabb nadrágban.

- Az utcák nem a legtisztábbak (városrésztől függően), de csodálatos hoteleket, éttermeket és kávézókat lehet találni.

- A medinában, vagyis a fallal körülvett városrészben figyelj oda, hogy ne üssön el egy robogó vagy autó. Igaz, ők hozzá vannak szokva a téblábolókhoz.

mentaárus

- Ha szereted a különleges tárgyakat, a lakberendezést, nagy bőrönddel menj, mert elképesztő kézműves termékeket tudsz vásárolni. Én csupán három pár papucsot és egy táskát vettem, ha jól emlékszem, de a videóból láthatod, micsoda szőnyegek és tálak csábítanak vásárlásra. A szőnyegek mondjuk nem olcsóak, de kézzel készítik őket és ha jól megnézitek a menő külföldi lakberendezési blogokat, magazinokat, mindenhol ezekkel találkozhatsz.

szőnyeg bolt marrakesh

- Az alkudozáshoz nem árt tudni picit franciául, de ha arabul is szólsz pár szót, talán még biztosabb a siker. Nekem Adel alkudott arabul, jó dolgom volt!

alku arabul

- Nem túl feminista amit most írok, de én inkább csak férfitársaságban utaznék ide és más Maghreb országba is.

- Yves Saint Laurent sok időt töltött Marrakesh-ben, villája és annak egzotikus kertje jelenleg látogatható (ez a Jardin Majorelle).

jardin majorelle

- A Jemaa el-Fnaa téren tényleg minden van, még kígyóbűvölő is.

Jemma el Fnaa

- A menta teát meg kell kóstolni!

- Budapestről nincs közvetlen járat, de érdemes lehet egy párizsi vagy madridi látogatást kibővíteni egy Marrakesh-i hétvégével! Mi 2011-ben Madrid felé mentünk vissza Párizsba, mert csak 15 euró volt a jegy (már Madridig).

- Kihagyhatatlan élmény, főleg, ha van az embernek egy kis költőpénze! :)

Marrakesh

 Bár mi a barátainknál szálltunk meg, mikor ott jártunk, a következő posztban bemutatok néhány szuper riadot, amit ki lehet venni, ha mennétek!

Addig is, nézd meg a fenti videót, tényleg megéri! :)

 

Hozzászólások