Blog

Dán poszter art

Dán poszter art

Hogyan varázsolj könnyen és gyorsan újjá, eredetivé és stílusossá egy nappalit, szobát, dolgozósarkot vagy irodát? Nos, először is nem árt egy tiszta, semleges, lehetőleg fehér alap, de kezdetnek bármilyen felület megteszi.

A Pinteresten gyűjtöttem néhány példát szép fehér falakra - nem mintha nehéz lenne egy fehér falat elképzelni :)


Első lépés:

Dobd ki, add el, pakolj el, rendszerezz! Minél kevesebb dolog van szem előtt, annál átláthatóbb és légiesebb egy szoba. Persze túlzásokba itt sem kell esni, de ha valaki, hát én tudom, hogy a dolgok néha mintha maguktól gyűlnének a lakás egy-egy pontján. Rejtély. ;)


Második lépés:

ikea

kép: Ikea

Az alaphangulatot határozd meg a textilek (kanapéhuzat, párna, függöny, fouta, szőnyeg) színével és anyagával. Ezek egy része viszonylag könnyen, gyorsan és nem túl drágán cserélhető. Jó, ha ezek egy része szintén semleges (például a fehér sötétítő függöny optikailag nagyítja a szobát), és van néhány kiugró, meglepő darab. Ilyen lehet mondjuk egy élénk sárga fotel, de ez csak egy példa. :) 

Harmadik lépés:

gallery wall - Lindsay Tella          kép: Apartment Therapy - Lindsay Tella

Poszter galéria! Szerintem nem csak divatos, de időt álló is egy jól megszerkesztett galéria a falon. De hogyan lesz szép? Bár nem kell hozzá nagy szakértelem, nem is olyan egyszerű egy olyan képkeret-rendszert felkalapálni a falra, ami pont jól mutat.

Néhány példa a Pinteresten itt.

Szerintem úgy néz ki a legjobban egy ilyen galéria, ha legalább 1-2, de akár 3-4 négyzetmétert is beterít.

Keretből használhatsz egy, két vagy akár három színt is. Talán a legjobb választás a semlegesség miatt a fehér és a fekete - ezek közé 1-2 fa vagy egyszerű fém keretet azért én beszúrnék. (Az arany és a réz például biztosan nem megy ki a divatból egy darabig.)

Tippek a keretek elhelyezéséhez:

- jó, ha az egész kompozíciót be tudod keretezni elméletben
- néhány képkeret legyen függőleges, néhány vízszintes
- használj különböző méreteket
- törekedj a rendszerezett esetlegesség látszatára (ez alatt azt értem, hogy ne kövessék a keretek egymást egy az egyben, ugyanolyan formában, de azért tudd őket képzeletbeli vonalakkal összekötni a széleik mentén - ez harmóniát ad)

Negyedik lépés:

Mit tegyek a keretekbe?

A legjobb válasz, hogy azt, ami tetszik, amit szeretsz, amire öröm ránézned.

Néhány ötlet - lehet keverni őket: 

- ha szereted a magazinokat: régi címlapok (egy Vogue vagy egy New Yorker biztos nagyon jól mutatna, de érdemes felkutatni a padlást a nagyi régi Nők Lapja vagy Ez a divat példányaiért is)
- ha értékeled a művészetet: grafikák, rézkarcok (mondjuk egy Gross Arnold)
- ha szeretnéd igazán személyessé tenni: fekete-fehér családi fényképek
- ha a természet vonz: botanikus képek
- ha verbális vagy: idézetek
- ha kreatív és ügyes vagy: saját alkotások, mondjuk 1-1 színes kriksz-kraksz :)
- ha szeretsz utazni: városillusztrációk

Itt jön a képbe Koppenhága és Dánia. Persze jó választás Párizsról, Londonról, New Yorkról, Budapestről is illusztrációt a falra akasztani (népszerű városok, tehát nagyon jókat lehet találni), de ha meglepőbb megoldást keresel - esetleg Skandinávia szerelmese vagy -, akkor miért is ne szerezz posztert Dániából? Az alábbi képet a dán Oliver Furniture Instagram oldalán találtam, a falon dán képekkel (igaz, az egyik Londont ábrázolja).

 

 

További tök jó poszterek Ib Antoni-tól, Viggo Vagnby-tól és a Vissevasse-tól - innen lehet őket beszerezni (házhozszállítás Magyarországra 66 dán koronától, ami kb. 2700 Ft):

Copenhagen

copenhagen

copenhagen

copenhagen

Poszter képek innen.

A lehetőségek száma végtelen, a fenti opciók közül megvalósíthatod akár mindegyiket, vagy egyiket sem - ahogy neked tetszik! Rengeteg poszter ingyen is elérhető az interneten, csak ki kell nyomtatni őket. Például innen.

A legjobb az egészben, hogy a képeket bármikor lecserélheted és teljesen más arculatot adhatsz a galériának. Te milyen képeket tennél fel a faladra?

Hozzászólások