Blog

Osztriga, gyöngytyúk, a királyok tortája - mit esznek a franciák karácsonykor?

Adel, Emma és én Franciaországban élünk, így - bár mi nem ott töltjük az ünnepeket, hanem Magyarországon - picit belelátunk, hogy a franciáknál hogyan is zajlik az ünneplősdi.

Ha te is kíváncsi vagy, hogy ünnepelnek a franciák, olvass tovább!

Körülbelül október közepén beszivárogtak az adventi kalendáriumok és ünnepi csoki dobozok a helyi supermarché bejáratának közelébe.

A szomszédos hipermarket prospektusainak tekintélyes hányadát egy ideje pedig pezsgők képei foglalják el. (Ki kellene már tennünk a postaládánkra egy matricát, hogy pas de publicité svp, teljesen elöntenek a szórólapok!) Egy szó mint száz, jó ideje a nyakunkon a karácsony. 

A vásárok, kirakatok

Hova érdemes menni, ha meghitt és hangulatos adventi vásárba szeretnénk menni?

Rossz hírem van, sajnos az ilyet nem Párizsban kell keresni. Van néhány kisebb vásár városszerte, például a Saint-Germain-des-Près illetve a Saint-Sulpice templomoknál, de ezeket körülbelül öt perc alatt körbe is lehet járni.

A Champs-Elysées-n a kilométer-hosszú vásár mindenképpen lenyűgöző élmény, de nagy tömegre készülj, ha ide szeretnél látogatni Advent idején!

Ha ott jársz, kóstold meg a tartiflette-et, amit hatalmas másfél méter átmérőjű edényekben főznek, majd köszönj oda a magyaroknak a magyar standnál (itt a legjobb a hangulat úgyis).

Ha már elég volt a jóból, csodáld meg a szomszédos Petit Palais-t (a képen) és Grand Palais-t, illetve az Alexandre III. hidat egy kis nyugalomért!

Franciaországban a legszebb adventi vásárokat és az igazi karácsonyi hangulatot Elzász megyében lehet találni. Nem véletlen, hisz korábban ez a rész a főleg protestáns és karácsonyspecialista Németországhoz tartozott.

Még soha nem jártam a mesebeli-híres strasbourgi karácsonyi vásárban, de remélem, valamikor eljutok oda! Remélem, ha így lesz, nem fogok csalódni, hiszen itt is nagy lehet a tömeg.

Délen, Nizza környékén pedig a Betlehemek (crèche-ek) örvendenek töretlen népszerűségnek. Élő betlehemest is lehet látni ilyenkor, de a helyiek kedvencei a kis figurák, amiket előszeretettel gyűjtenek és játsszák el Jézus születésének történetét.

Ha a vásárok nem is a kedvenceim Párizsban, azért itt is van mit csodálni ilyenkor, ezek pedig az utcai fények és a nagyáruházak kirakatai.

A Boulevard Haussmann-on található a két leghíresebb ezek közül: a Printemps és a Galeries Lafayette. Az előbbi főleg kívülről, az utóbbi főleg belülről gyönyörű. Itt egy videó, amelyben Kate Winslet nyitja meg a Printemps idei karácsonyi kirakatát.

 

printemps kirakat


Itt pedig a legendás Galeries Lafayette idei karácsonyfájának építését nézheted meg:

galerie lafayette áruház

A téli hangulathoz hozzátartozik még a párizsi Hôtel de Ville (vagyis Városháza) előtti koripálya, ami egészen jövő március elsejéig várja a korizókat.


A fa

A franciák nem december 24-én díszítik fel a karácsonyfát otthon, hanem már korábban - bár erre nincs szabály, hogy mikor.

Valaki már november végén feldíszíti a fáját, néhányan Mikulás napján (amit egyébként Kelet-Franciaországban ünnepelnek is) díszítenek, mások december 15-én, vagy az év legrövidebb napján, december 21-én állítanak fát. A csillagdísszel a legtöbben megvárják a 24-ét.

 

Az ünnepi asztal

A franciáknál is a zöld, a piros és az arany a három legtöbbet használt szín. Ilyenkor előveszik az ezüst étkészletet, a kristálypoharakat, mindent, amit egyébként a mindennapokban nem használnak.

A dekorációt természetes elemekkel, pl ágakkal, tobozokkal teszik barátságosabbá, valamint előszeretettel használnak műhót is a hangulat megteremtéséhez.


A menü

Egy tradícionális karácsonyi vacsora kb este 9-kor kezdődik 24-én és éjfélig tart. Entrékkal, vagyis előételekkel kezdenek.


Apró falatkákat szolgálnak fel a következőkből: liba- vagy kacsamáj (ez a foie gras), osztriga (huître), kaviár, Szent-Jakab kagyló (Coquilles de Saint-Jacques), lazac.

Úgy is hívják ezeket, canapé, mivel valamin, pl bliniken, vagy sós ropogósokon, fűszeres kenyérfalatokon (vagy pain d’épice-en) ülnek a falatkák; illetve amuse-bouche-ként is ismerheted őket, ami szabadfordításban elég vicces szerintem (száj-szórakoztató).

 


A főétel a legtöbb helyen töltött-sült gyöngytyúk vagy pulyka (ez a pintade és a dinde farci, rôti) szokott lenni, gombával, gesztenyével, vagy akár mogyoróval, almával. Ezt valamilyen sült körettel (gratin-nal), pürével (például sütőtökből), vagy sült zöldségekkel tálalják.


Desszertként fatörzs desszertet (bûche de noël) tálalnak fel. Ez sokféle ízű és fajtájú lehet. Valaki otthon készíti, mások cukrászatban vagy boltban veszik. Van sütemény és jégkrém verzió is.

Gyakran karácsonyi figurákkal díszítik a bûche-t. Emellett gyakori még a házi csokoládé trüffel.

 

Vannak, akik elmennek a helyi éjféli misére, majd mikor hazaértek, még bekapnak pár falat előételt.

Az ajándékozás

A felnőttek a tradíciók szerint 24-én este - éjszaka - ajándékozzák meg egymást, a vacsora után, éjfél körül. Mint az angolszász országokban, a gyerekek itt is 25-én reggel találják meg az ajándékaikat a fa alatt, amelyeket Père Noël, vagyis Karácsony Apó hoz el nekik.


Vízkereszt

A karácsonyi ünnepkör vége január 6-án van Franciaországban is. Hivatalosan ilyenkor eszik a Galette des Rois-t, vagy a Királyok Tortáját, ami egy töltött sütemény.

A töltelék jellemzően mandulás (ha ott vagy, úgy keresd a pékségekben, frangipane), de lehet almás, és persze más gyümölccsel is készülhet.

A hagyomány szerint, miután felvágta a tortát, a jelenlévők közül a legfiatalabb osztja szét kedve szerint a szeleteket a többiek között. A tortában sütéskor elrejtenek egy kis figurát, aki megtalálja ezt a saját szeletében. lesz a király. Ezzel papírkoronát és lehetőséget nyer, hogy ő hozza a következő Galette des Rois-t.

 

A cikkben szereplő képek az Instagramról valók és többnyire franciáktól származnak. Kattintás után eredetiben is láthatjátok őket és akár követhetitek is a felhasználókat! :)

Neked mi volt a legmeglepőbb vagy legérdekesebb a fentiek közül? Volna kedved a jövőben franciásra venni a karácsonyt? Tudsz más érdekességet a francia ünnepekről, vagy esetleg másik külföldi országban élsz, ahol megint másképp ünnepelnek? Írd meg hozzászólásban, vagy akár nekem emailben a nora@hellopamut.com címre, kíváncsi vagyok! :)

Tetszett a cikk? Itt tudsz feliratkozni, ha még nem tetted, hogy a következő már a postaládádba érkezzen! 

 

Hozzászólások