Blog

Írj könyvet novemberben!

Írj könyvet novemberben!

NaNoWriMo. Nem, nem adtam át a kislányomnak a klaviatúrát (bármennyire is szeretné), ez a mozaikszó jelent is valamit. :)

A National Novel Writing Month-ról, vagyis a Nemzeti Könyvíró Hónapról van szó, amit minden évben november 1 és 30 között rendeznek Amerikában, de természetesen bárki bekapcsolódhat a buliba.

Ha mindig is kacérkodtál a gondolattal, hogy könyvet írj, vagy csak szeretnél kreatív és spontán lenni - itt az ideje!

Én három évvel ezelőtt próbáltam meg a dolgot, igaz félúton feladtam, de sokat adott nekem ez a kis projekt. (150 oldalt megírtam, ráadásul angolul, ami azért visszagondolva nem is olyan rossz!)

A saját sztorim

Az egész ötlet - dióhéjban - egy álomból jött. Azt álmodtam, hogy egy ismerősöm könyvet írt és adott ki. Álmomban ott voltam a sajtóeseményen (!), a borító rózsaszín volt. Felébredve, még félálomban úgy döntöttem, gyorsan megelőzöm, mielőtt ez tényleg bekövetkezik, mert rettentően irigykednék.

Persze soha nem adott ki azóta sem semmilyen könyvet az illető. :) De én legalább fogtam magam és megpróbálkoztam vele és közben jól éreztem magam. Ki tudja, hátha egyszer folytatom! A könyvemet egyébként Under Green Ivy címmel kezdtem el, bár ez nem olyan fontos. :)

Igazából soha nem néztem utána, hogy miért is pont ekkor, miért pont egy hónap alatt “kell” könyvet írni, illetve hogy mikor is kezdődött ez a mozgalom, és most sem fogok.

Rám anno pont ilyenkor, október végén, talált a könyvírás vágya, és ekkor bukkantam erre a bizonyos könyvíró hónapra. (Naná hogy novemberben van, egyre hidegebb van, tök jó bekuckózni egy bögre teával vagy kakaóval, laptoppal az ágyba. Logikus. :) )

Nem kell egyébként semmit véresen komolyan venni, szerintem ez mindössze egy jópofa ötlet, ami egyfajta keretet ad egy szabad és őrült folyamatnak ami a könyvírás.

Na hát akkor: most vagy soha! :) Készen állsz?

Miért próbáld meg:

  • Mert meg tudod. Bárki tud könyvet írni. Azt nem mondom, hogy jó könyv lesz belőle :), de ha tudsz írni, könyvet is tudsz írni. Nincsenek szabályok.
  • Hogy kiírd magadból az érzelmeidet. Egy 50.000 szavas fiktív történet megengedi, hogy elmondd, amit mindig is szerettél volna, de soha nem mertél. Szerelmes voltál a gimiben abba a srácba és még mindig sokszor eszedbe jut? Sződd bele a regényedbe a sztorit és éld át, emészd meg, majd zárd le magadban. Természetesen valami kreatív kerettörténetet is ki lehet találni, izgalmas fordulatokkal.
  • Hogy fejlődjön az íráskészséged, hogy jobban ki tudd fejezni magad. Ha valamit eleget gyakorlunk, egyre jobbá válunk benne. Ez bármikor jól jöhet, a magánéletben is, de a munkában biztosan.
  • Hogy elismerést zsebelj be. “Ugyan már, mindenki könyvet ír manapság.” Biztos vagy benne? Hány ismerősöd is írt már könyvet? Na ugye.
  • Mert ma már mindenféle anyagi következmények nélkül meg is jelentetheted, akár nyomtatásban is. Ha végigviszed a projektet és büszke vagy a végeredményre, add ki a könyved saját magad és tedd ki a polcra! Hogy hogyan? Erről talán még írok egy másik alkalommal. 
  • Hogy átadd a gondolataidat az emberiség számára. Ez nagyon komolynak, talán önelégültnek hangzik elsőre - DE: Még soha senki nem gondolta pontosan ugyanazt, ugyanúgy, mint te. Ugyan az eredeti program regényírásról szól, te attól még írhatsz szakmai könyvet is, még hasznodra is válhat. 
NE emiatt próbáld meg:
  • Tuti bestseller lesz, felfedeznek és innentől kezdve a jogdíjakból fogsz élni. Nem lehetetlen, de mondjuk inkább, hogy elég valószínű, hogy ez nem fog bekövetkezni. Adel, a férjem is úgy döntött akkor, 3 éve, hogy könyvet ír. Ő sikeresen be is fejezte és azt kell mondjam, remekül sikerült. (Nem valószínű, hogy francia école de commerce-be, vagyis fizetős főiskolára szeretnél felvételizni épp, de ha tudsz franciául, olvass bele nyugodtan. Sokféle interjúhelyzetre hasznos lehet.) Az utóbbi három évben kb 100 darabot adott el belőle. Ahhoz, hogy el tudj adni könyveket, nem magára a könyvre van szükség először, hanem valami másra. Erről is írhatok még egy későbbi alkalommal.

Hogyan vágj bele?


November elsejéig még van néhány nap, így elő tudsz készülni egy kicsit.

Választhatod, hogy tényleg megírj egy rendes regényt (azok kezdődnek 50.000 szónál), ez esetben gondold át, hogy miről fog szólni a történet, kik lesznek a szereplők, mi lesz a cselekmény, hol játszódik majd, stb.

Írj vázlatot! Bontsd a történeted pl. 20 vagy 30 fejezetre és írj egy idővonalat, hogy mikor mi fog történni.

50.000 szó egy hónap alatt - ez bizony napi 1600-1700 szót jelent. Ez 6-7 oldal Word-ben (ha Word nincs, ott a Google Docs, ami ráadásul folyamatosan menti is, amit írsz). Ha tényleg elszántad magad, szánd rá az időt is. Lemondásokkal fog járni, fáradt leszel, de a hó végére megírsz egy teljes regényt. Elég menő dolog! Egy napra juthat például egy fejezet. Így tervezhető a folyamat.

Ne szerkeszd magad írás közben! Írd, ami jön, ahogy jön! A hibákkal se törődj! Ez sokunknak meglehetősen nehéz, de ha folyamatosan a már meglévő írást tökéletesítgetjük, pár oldalnál biztosan nem jutunk tovább. Ráérsz szerkeszteni decemberben, vagy jövőre. Sokkal könnyebb egy már létező szövegtömböt farigcsálni, mint helyből makulátlant alkotni.

Nekem anno ez volt a legnehezebb rész és valószínűleg ezért sem fejeztem be a könyvem végül. Elvesztem a részletekben.

Ne írj terjengősen! 50.000 szó rengeteg, mégse csábulj el, hogy minden részletet az utolsó porszemig bemutass. Ez megint saját tapasztalat: az első fejezetem terv híján olyan aránytalanul hosszú és részletes lett, hogy ha ehhez igazítanám a történet többi részét, nem 50.000 szónál járnék a végére, hanem inkább 150.000-nél.

Hass az érzékszervekre!

Pont, pont vesszőcske. Tegyél bele több központosítást, mint amit elegendőnek éreznél. Amikor csak úgy folynak ki a kezünk közül a mondatok (remélhetőleg így lesz), akkor hajlamosak vagyunk kihagyni ezeket. (De lehet, hogy csak én vagyok így vele, bár most már egyre inkább figyelek rá.) Ha törekszel a központosításra, könnyebb lesz majd olvasni és szerkeszteni az írásod, ha kész.

Merülj bele, élvezd! Ha pedig szenvedés az egész, vagy negatívan befolyásolja a napjaidat, hagyd abba, hisz ez csak egy játék!


Alternatíva #1:
Nincs időd, de mégis szeretnél belevágni? Hagyd a fenébe az 50.000 szót - vállalj 5-10 ezret. Az is napi 1 oldal, ami meglepően rengeteg. Ki tudja, hátha később kibővítenéd a sztorit!


Alternatíva #2:

Írd meg a napi penzumot, de ne könyvet írj belőle, hanem blogot!


Szeretnél írni, de nem szeretnél a számítógép előtt ülni órákig, inkább praktikusan, a holtidődet kihasználva a buszon, metrón írnál? Vagy egyszerűen csak jobban szereted a kézírást? - Bár nehezebb lesz a végeredményt szerkeszteni, - írj füzetbe!

Mondjuk egy álomszép Rifle Paper füzetbe.

Rifle Paper füzetek


Utóirat: Ez a cikk, mire eddig a sorig elértem, kb 900 szóból áll. Ha belevágsz, kitartást és sok szerencsét kívánok! És mindenképp írd meg nekem, ha elkezdted! :)

Hozzászólások