Blog

Zen a harmadik trimeszterben

Eleve nyugodt típus vagyok: nagyra értékelem a csendet és a nyugalmat. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne szeretném a pörgést, de lételemem a nyugalom.

Amit még nagyon szeretek, az a hatékonyság. Nem, azért nem vagyok szuper jól szervezett, nem ragyog mindig a lakás, nem erre gondolok. Inkább úgy mondom, hogy szeretem ismerni a miérteket, a részleteket, és a "hackeket", ha úgy tetszik, és a legkisebb erőfordítással a maximumot kihozni dolgokból.


Hypnobirthing első felvonás

Amikor sok évvel ezelőtt Kate Middleton várandós volt első gyermekével, akkor hallottam először a hypnobirthingről, vagyis a hipnoszülésről. Egyből nagyon szimpatikusnak tűnt ez a fajta megközelítés, bár akkor még nem sokat foglalkoztam a témával. Néhány évre rá én is babát vártam, és egyből eszembe jutott ez a módszer, így utánanéztem és megvettem egy angol nyelvű könyvet a hozzá tartozó relaxációs hanganyagokkal a témában.

Mire jobban beleáshattam volna magam a témába, kiderült, hogy bizony császárra készülünk, így ezt követően elhanyagoltam a felkészülést. Azért így is segítség volt, amit tanultam - konkrétan lejjebb tudtam vinni a vérnyomásomat a műtét közben, mert láttam a monitoron, hogy túlságosan izgulok.

Az új várandósság

Most pörgessünk négy évet az időben, a jelenbe. Bár meg voltam győződve eleinte, hogy ha az első babám császárral született, akkor minden bizonnyal a második is így fog, menet közben kiderült, hogy nem egészen ugyanazok a körülmények, mint 4 évvel korábban.

Hogy miért gondoltam eleinte császárra? Ritka rendellenesség miatt a normálisnál kisebb méhem van (ami szerencsére még az első terhesség előtt kiderült: úgy hívják, hogy egyszarvú méh). A lényege ennek a formának, hogy a szív alak helyett egy banán formát kell elképzelni, és ebben a babák 95%-a jobban érzi magát fejjel felfelé - később pedig már nincs helye forogni. Mint az első babám, Emma esetében. A kórházak nagy része ilyenkor császárt javasol (Emma ezért született császárral). Igen ám, de most másik kórházba járok. Így már az elejétől szó volt a termeszetes szülésről, amit "farosan" is megpróbálhatok. Itt kezdtem izgulni, hiszen azért nem éppen hangzik ez könnyű menetnek. 

Igen ám, de később az is kiderült, hogy ez a baba meglepő módon a jó irányba fordult, így aztán tényleg semmi akadálya a természetes szülésnek. Mivel az a császár összességében pozitív élmény volt, egy picit bepánikoltam néhány pillanatra, hogy akkor most nekem aktívan és az operacióhoz képest nem túl tervezhető módon kell a világra hoznom ezt a csöppséget (mint az anyukák nagy része). De aztán szépen megnyugodtam és elővettem a korábbi könyvemet és relaxációs trackjeimet.

Hypnobirthing most

Szerencsémre angol "videósokat" követek a YouTubeon, és két helyen is szembejött velem a Positive Birth Company és Siobhan Miller (az alapító).

Megnéztem az ingyenes videóit - szintén a YouTube-on - és teljesen magával ragadott a jól felépített és logikus magyarázata arról, hogy mi is történik a testben (es a fejünkben) szülés közben.

Pár nappal később úgy döntöttem, hogy mélyebbre szeretnék ásni és megvettem Siobhan videós tréningjét, amit egyszerűen digital packnek hívnak.

De mi az a hypnobirthing?

Angol nyelvterületen terjedt el a legjobban ez a szülésfelkészítő módszer, valószínűleg a kórházban furcsán fognak rám nézni itt Franciaországban. Itt is van szülésfelkészítés, sőt, államilag támogatott órákon lehet részt venni (erről is írok lejjebb). Viszont itt előnyben részesíti mindenki (anyuka és szülésznő/orvos) az epidurális érzéstelenítést, aminek nyilván vannak előnyei, de hátrányai is. 

A hypnobirthing koncepciója szerint először is nagyon fontos a környezet, valamint a relaxáció, a légzés, és persze a pozíciók, amiket szülés (és vajúdás) során felveszel. Márpedig ha rákötnek az epidurálra, akkor már csak óvatosan lehet mozogni, kis mozgástérben, a kádról szó sem lehet, és folyamatos, vagy legalábbis gyakori monitoring alatt tartanak. 

Nem mondom, hogy biztos nem fogom kérni (főleg, hogy a kanült magát egy idő után valószínűleg mindenképp megkapom a hátamba az első császár hegje okán, hisz ha sürgős probléma van, jobb, ha nem kell altatni), de szeretném legalábbis a legtermészetesebb úton elkezdeni legalább a folyamatot.

Hogyan készülök tehát?

Az elején említettem, hogy fontos számomra a nyugalom. Ez azért is van, mert elég aggódós típus vagyok, akinek mindenféle szcenárió megfordul a fejében. Tehát a legfontosabb, hogy amennyire lehet, megtanuljak tudatosan relaxálni. Ha a félelem eluralkodna rajtam, adrenalin töltené el a testem, ami lelassítja a folyamatokat és blokkolja az oxitocin áramlását. Pedig oxitocinra van szükség, hogy minden a megfelelő mederben haladjon. Amit fontos megjegyezni, hogy a természetes oxitocinra gondolok, nem a szintetikusra, amit szülés beindításához vagy gyorsításához használnak.

 • Irányított meditáció

Esténként igyekszem a fent említett könyvhöz kapcsolódó, pozitív üzeneteket tartalmazó meditációt hallgatni. Még szinte soha nem tudtam végighallgatni az egész félórás hanganyagot, mert mindig elalszom rajta, annyira nyugtató. Jelzi is a szerző a könyvben, hogy autóvezetés vagy hasonló tevékenység alatt nem szabad hallgatni.

 • Légzéstechnikák

Kétféle légzéstechnikát mutat be Siobhan a videókban: a felfelé- és a lefelé légzést. A felfelé légzés (upbreathing) lényege, hogy lassan szívjuk be a levegőt, de kifelé még ehhez képest is fele tempóban fújjuk ki. Ez egyébként a nyugalomért felelős bolygóidegre (a nervus vagusra) hat a szervezetben és segíti a vér áramlását is. Ez egy olyan technika, amit az életben bármilyen stresszhelyzetben lehet alkalmazni. Emmának is szoktam tanítani, amikor eluralkodik rajta egy-egy negatív érzelem (a Játékok a Tudatos Jelenlétért könyvben is olvastam róla). Belégzés 1-2-3-4, kilégzés 1-2-3-4-5-6-7-8. Ezt a légzéstechnikát a vajúdás során kell alkalmazni. A lefelé-légzés (downbreathing) a kitolási szakaszban esedékes. A gyengéd, fokozatos születéshez a hypnobirthing nem javasolja a filmekben látható erőteljes, a teljes testet megfeszítő nyomást, vagy annak erőltetését, inkább itt is a légzéstechnikát hozza fel. Lefelé-légzés során nem lassan fújjuk ki a levegőt, hanem egy, határozott, lefelé irányított fújással. Olyasmi fújással, mintha egy gyertyát akarnánk elfújni. Nos, hát ezeket gyakorlom, aztán remélem, hogy eszembe is jut majd és tudom őket hasznosítani. 

 • Az apuka feladata

Fontos, hogy az anyuka magára és a légzésre tudjon koncentrálni, így a partnere kell, hogy minden egyébre figyeljen, hogy megteremtse a nyugodt körülményeket, a zenét, a kellemes fényt, számoljon az anyukával a légzés során, vagy ott segítsen, ahol tud. Ezekre a dolgokra próbálunk hát együtt készülni Adellel. Ez is biztonságot és nyugodtságot ad számomra, hogy remélhetőleg tudni fogja, hogyan segíthet majd nekem.

 • Videók, történetek

Az alapító videóit persze már megnéztem egyszer, de jó visszanézni őket időnként, mert annyira pozitívak és az ember úgy érzi közben, hogy érti a folyamatokat és fel tud készülni helyzetekre.

A digital pack-kel együtt egy zárt csoportba is bekerül az ember, ahol a közösség pozitív szüléstörténeteit tudja olvasni. Először nem gondoltam, hogy ez engem érdekelne, de aztán ahogy olvasgattam őket, úgy ismerkedtem ezzel az egyébként elrejtett és misztikus világgal, ami a születés körül zajlik.

 • Málnalevél tea, masszázsolaj, fitlabda

A várandósság utolsó heteiben ezek a rituálék is segítenek a szülésre való felkészülésben, mind testileg, mind lelkileg. A fitlabdát és az olajat a nagy napon is tervezem majd használni.

 • Lassú munkatempó

A Zen kollekció, meg talán az idei összes többi elég lassan készült el, hiszen eleinte sokat jártam orvoshoz, vérvételre, stb - majd igazából a Zen után még úgy terveztem, hogy hozunk egy újabb adag foutát a Hello Pamuthoz, de ezt az ötletet végül elvetettem. Abban a heti néhány órában, amikor nem valamilyen időponton voltam, egyre nehezebben tudtam a munkára gondolni (még ha nagyon szeretem is), és bizony megengedtem magamnak, hogy ha babás dolgokon járt az eszem, akkor azzal (is) foglalkozzak. 

A nem-digitális oldal

Említettem, hogy itt Franciaországban vannak ingyenes szülésfelkészítő órák. Emmával egy kórházba jártunk, egy csoportos tanfolyamra. Nehezen tudtam azonosulni ezekkel az órákkal, de azért volt néhány hasznos információ.

 • Egyéni órák

Mint kiderült számomra, egyéni órákat is lehet venni szabadúszó szülésznőktől. Vannak támogatott, részben visszatérített és természetesen fizetős alkalmak is.

A klasszikus felkészítésnek nevezett 7 órából, kiválaszthattam azokat, amik érdekelnek, amiket fel szerettem volna frissíteni, majd abban az óraszámban, amit nem használtam ki, mehettem/mehetek balneoterápiára.

 • Balneoterápia

Ha kihúzzuk addig, akkor összesen 4 alkalommal megyek majd a medencébe. Az első két alkalom már megtörtént és ma megyek harmadszor.

Aki Magyarországon nő fel, annak azért természetes a medence, az uszoda, a fürdő, a vízpart. Párizsban ez kevésbé van így. Persze vannak itt is uszodák, meg még aquapark-féle is, de az emberek vagy úszni, vagy ugrálni, csúszdázni mennek, kevesebb a lazítós hely. Vannak méregdrága day-spák is, na azokban végképp nem jártam még. :)

Ezért is voltam kíváncsi, mikor láttam a városunkban egy szép nagy ház kapuján a balneoterápia kifejezést. Őszintén szólva azt gondoltam, hogy ez is egy drága szolgáltatás lehet. Így, mikor kiderült, hogy ezt is választhatom az itt tevékenykedő szülésznőnél, nagyon megörültem.

A kb. 45 perces (ismétlem, ingyenes) alkalmak a következőkből állnak: 

A nem túl nagy, de mégis a célnak megfelelő méretű kb 130-140 centi mély 32 fokos vízben a szülésznő meg én (tehát összesen ketten) először bemelegítünk. Sarokemeléssel futunk egy távot a vízben, majd vissza, aztán sasszézunk jobbra majd balra, ülő pozícióban csak karral úszunk, vagy egy vízi nudli segítségével csak lábbal haladunk előre. Kargyakorlatokat végzünk úszódeszka segítségével, vagy a nudlit nyomjuk le a lábunkkal a medence aljáig. A medencében aztán a saját medencénket is felkészítjük különböző gyakorlatokkal, nagyokat lépdelünk előre, vagy oldalra és hátra, illetve a korlátot fogva, a talpakat a kezek mellé téve jobbra-balra ringunk, hogy a medence (a miénk) minél jobban ellazuljon. Remélem valamennyire el tudjátok képzelni ezeket a gyakorlatokat. Ez után jön egy légzés-gyakorlat, aminek egy pingpong labda is a része. A cél: minél kevesebb levegővétel-számmal a pingpong labdát át kell fújni a medence egyik végéből a másikba a víz felszínén. Ez természetesen gyakorlás a már fentebb említett lassú légzéshez. Ha ezzel a gyakorlattal megvagyunk, jön a hab a tortára. Negyed óra szabad lebegés relaxációs zenére. Hogy ezt bárki könnyedén megcsinálja és tényleg el tudja magát engedni, két nudlit kap az ember: egyet a nyaka alá, egyet a térde alá. A víz gyengéden áramlik közben a medencében, így a lebegés közben visz a medence egyik pontjáról a másikra. Na, ez igazi zen élmény. (Eddig mindkét alkalommal megfogadtam, hogy ezek után KELL egy medence otthonra. Hihetetlen endorfin-katalizátor. Na majd egyszer.)

A vízből kijőve aztán persze lezuhanyzom, és foutába csavarom magam, megszárítom valamennyire a hajam és szépen hazamegyek. 

Ezek hát a zen dolgok, amiket a várandósságom során igyekszem alkalmazni. Remélem, érdekes volt olvasni, és ha ezek a dolgok nem is feltétlen érhetők el a számodra, tudsz belőlük hasznosítani néhány pontot a saját várandósságodra valamilyen formában.


Ui: korábban nem mertem volna várandósan medencébe menni a fertőzésveszély miatt, de minden egészségügyis (orvos, szülésznő, ultrahang-technikus) megnyugtatott, hogy nem csak szabad, de ajánlott is a sok előnye miatt. A méhnyak és a magzatburok védi a kisbabát. Ennek ellenére konzultálj kezelőorvosoddal mielőtt magadtól hasonló tevékenységbe fognál. A fentiek nem orvosi tanácsok, hanem csupán az én élményeim franciaországban történő terhességem kapcsán.

Hat tipp egy sikeres őszi kerti partihoz

Hat tipp egy sikeres őszi kerti partihoz

Igaz, mi nem Párizs határain belül, hanem attól 10 km-re, egy kedves kisvárosban élünk, az ingatlanárak (vagy a pénztárcánk, nézőpont kérdése) itt sem teszik lehetővé, hogy kertes házban éljünk. Mikor a Kert és Otthonbolt megkeresett, hogy lenne-e kedvem egy közös őszi poszt létrehozásához, bevallom, először picit elszomorodtam, hiszen hogyan is mutathatnám meg nektek a fejemben azonnal felvillanó képet saját kert nélkül?

Két hete aztán a Tuilériák kertjében hangulatképeket készítettünk az őszi fouta kollekciónkhoz. Az elkészült képek, a legendás park és a tűztálak végül megihlettek, és végül papíron, ecsettel folytattam az álmodozást. De hogy mi az a tűztál? Mindjárt erre is kitérek. Iratkozz fel a hírlevélre, hogy ne maradj le a Tuilériák kertjében készült képekről és az új fouták érkezéséről (ma indultak útnak)!

Párizsban az ősz

Itt Párizsban az emberek - talán a saját kert hiánya miatt - szinte egész évben az éttermek teraszain élik társasági életüket. Ezt már első párizsi utamon is láttam még 16 évesen, mikor a novemberi hidegben az emberek kint kávéztak az ikonikus bisztrószékeken (ugye tudjátok, melyik fajtára gondolok?). Hogy mi tette a hideg terasz gyarmatosítását lehetővé? Természetesen a teraszfűtés. Csak ámultunk és bámultunk, hogy milyen klassz dolguk van.

őszi színek

Ha - ellentétben velem - Neked van igazi kerted, teraszod, akkor nem kell lemondanod a használatáról még sokáig, csak azért, mert jönnek a hideg éjszakák. A Kert és Otthonboltnál stílusos és hordozható tűztálakat és teraszfűtéseket találsz több méretben. Nekem az tetszik bennük a legjobban, hogy nem kell elköteleződni egy fix tűzrakóhely, kemence mellett. Ha valamit megépítünk, akkor a stílusán és a helyén már nehéz változtatni. Ezeknek a tűzrakóknak a stílusa is letisztult, egyszerű, ami a legtöbb teraszhoz illik is. Ami lelkessé tett még, hogy sütögetni is lehet rajtuk a megfelelő grillráccsal! Az én képzeletbeli teraszomon már sül is a gesztenye!

kerti sütögetés ősszel

Ha legközelebb vendégeket fogadsz a kertedben, szuper hangulatot teremthetsz, ha az összes érzékszervre odafigyelsz. Így kezdj hozzá!

6 tipp, hogy a vendégeid remekül érezzék magukat, te pedig begyűjthesd a bókokat ;)

 • Körbeülhettek egy tűzrakó tálat egy-egy bögre meleg italt kortyolgatva. A tűz látványa és illata is nyugtatóan hat az idegekre. Itt tudod őket megnézni: tűzrakó tálak.kert és otthonbolt tűzrakó

 • Készíts elő egy nagy termoszt, hogy a teát melegen tartsd! Ha teheted, készíts többféle teát vagy italt is! A klasszikus Earl Grey bergamottja mellett érdemes kipróbálni őszi teakeverékeket is. Te magad is elkészítheted kardamommal, fahéjjal, csillagánizzsal, szegfűszeggel, gyömbérrel, narancskarikákkal.

 • Biztosíthatsz vendégeid számára egy-egy foutát is, hogy bele tudjanak burkolózni. Amíg nincs hideg, összehajtva párnaként és dekorációként funkcionálhat, aztán - ahogy elbújik, vagy lemegy a nap - kibontva, a hátunkra terítve melegen tart. Majd, ha bementek a házba, az összehajtott fouták nem foglalnak sok helyet, nem kell attól tartanod, hogy hol tudod tárolni őket. (Arról nem is beszélve, hogy máskor szauna-, sport-, wellness-, jóga-, vagy strandtörölközőként, vagy akár asztalterítőként is tudod hasznosítani őket.) Hogy mi az a fouta? A fenti képen a hátamra terítve láthatod és itt olvashatsz róla (és rólam) bővebben.

 • Tegyél fel jó őszi zenét, mint ez itt! Manapság az apró hordozható bluetooth hangszóróknak köszönhetően vezeték nélkül élvezhetjük a dallamokat, de ha nincs, egy laptop is megteszi. :)

 • Készíts képeket! A golden hour (vagyis az “arany” óra, mielőtt lemegy a nap), gyönyörű fényben mutatja meg az arcokat. Ekkor készíts csoportképet, ha szeretnél! Ha a naplementével szembe fordultok, más hatást érhettek el, és mást, ha a fejetek mögül bukkan elő a nap, selymes sugaraival. A kék óra (a naplemente utáni 20-30 perc) során gyújthatsz gyertyákat is, ekkor a fényeknek köszönhetően jó képeket készíthetsz a dekorációról, amivel készültél. Később pedig, mikor már csak a tűz ég, szintén megpróbálhatsz jó fotókat készíteni, de érdemes utánaolvasnod előtte fotós blogokon, hogy pontosan hogyan is. :)

 • Készítsetek elő sütögetnivaló ételeket, amiket a grillrácson aztán mindenki elkészíthet magának! Készülj tányérokkal, evőeszközökkel, ha szükséges. 

Persze nem kell ahhoz vendégeket fogadni, ünnepre, alkalomra várni, hogy használd, amid van! Ha nekem kertem lenne, és az időjárás engedné, biztosan kimennék minden nap egy kicsit, hogy feltöltődjek, gondozzam a növényeimet és adjak eleséget a madaraknak. Addig is, marad a képzelőerőm és a gyönyörű párizsi parkok, ami végülis, nem is olyan rossz dolog. :)

Ha már a madarakról esett szó - hamarosan kereszt-játékot is hirdetünk a Kert és Otthonbolttal! :) Nálunk, a Hello Pamutnál egy helyes madárházat, náluk pedig foutát lehet majd nyerni! Kövessétek a két facebook oldalt, ha szeretnétek részt venni ( <-- linkeket ebben a bekezdésben találsz).

Most pedig megyek és elkezdem feltölteni az új kollekciót, amelynek a képeivel hamarosan jelentkezem! Addig is, élvezzétek a jó időt, akár otthon a kertben, akár egy kávézó teraszán! :)

őszi flatlay

A bejegyzés nem szponzorált, de együttműködésben készült a https://www.kertesotthonbolt.hu/-val.

Piknik Párizsban - mini lookbook

Piknik Párizsban - mini lookbook

Végre itt az új tavaszi fouta kollekció! Témaként ez alkalommal a pikniket választottam, hisz amellett, hogy a fouta gyorsan száradó és kis helyen is elférő strandtörölköző, vagy szép és könnyű otthoni dekor elem, piknikezni is nagyon jól lehet vele.

tavaszi piknik


Emma és én egyébként nagyon gyakran eszünk a szabadban már március közepe óta, ha szép idő van. Sokkal több kedve van piknikezni indulni, mint a bölcsibe (ahová heti néhány délután jár az utóbbi időben). Így aztán becsomagolom a kis ebédjét, és kint, a jó levegőn szokott megebédelni. Utána édesebb is a pihenés. ;)

piknik foutákkal

Ezért gondoltam hát, hogy készítünk egy mini, piknik témájú fotósorozatot a Vincennes-i erdőben az új kollekció apropójából, amit mostantól itt elértek

piknik

A képen látható sárga fouta egyébként a nárcisz-sárga Vincennes - épp ebben a parkban virágzik a sok nárcisz tavasszal.

piknik virággal

A piknikkosár tartalma nagyon egyszerű volt: vittünk egy kis sajtot, baguette-et, szőlőt, diót, koktélparadicsomot és almát.

piknik virággal

És persze virágot. :) Hogy friss maradjon a virág, egy szalvétát bevizeztem, köré alufóliát tekertem, majd ezután következett a papír a rafiával.

piknik barátnőkkel

A hasznosat összekötöttük egy kis kellemessel is, és a barátainkkal töltöttük el ezt a napsütéses vasárnap délutánt. Ezúton is köszi, Ivett (nagyon profi modellek voltatok)! :) Ezen a képen éppen úgy csinálunk, mintha hosszasan prosecco-t iszogatnánk, de közben persze a gyerekek szaladgáltak, így inkább őket is bevontuk a fotózásba. :)

családi piknik

Az élénkebb rózsaszín fouta a képen a Savannah

piknik a szabadban

Ez az egyszínű kék fouta jelenleg nem elérhető, de itt tudtok válogatni a kék fouták között.

kék szemek kék fouta

Nekem is kellett egy hasonló kép természetesen. Haha!

 breton csíkos piknik divat

Miután kimaxoltuk a francia életérzést (a pólóm is csíkos ismét természetesen), szépen lassan összepakoltunk és elindultunk haza. Köszi, hogy velünk tartottatok! A kollekciót itt éritek el: Friss piknik kollekció.

tavaszi piknik

Ha pedig a téma az al fresco étkezés, akkor itt egy finom tavaszi recept, amit nagyon tudok ajánlani gyertyafényes teraszos vacsorákhoz, a blogról: Spárgás-citromos-bazsalikomos tagliatelle. Nyamm.