Blog

Májusi kedvencek

Májusi kedvencek

Íme néhány termék, élmény vagy hely, ami az utóbbi időben megdobogtatta a szívem, avagy ezek voltak a májusi kedvenceim:

- Parc Floral de Paris

Parc floral de Paris

Parc Floral de Paris

játszótér Párizsban

A technikailag Párizshoz tartozó, de a Vincennes-i erdőben található botanikus parkban idén jártam először. A francia parkokra jellemzőek a vonalzóval kimért élek, a sarkok, a szimmetria. Na ez a hely nem ilyen. :) Nem is mondanám angol parknak (azok pedig természethűek). Valahol a kettő között kell elképzelni. Néhány hetente megújul, hiszen mindig valami más virágzik épp. Láttam már a tavasz-hírnök magnóliákat, csodaszép rózsákat, egy holland kertet idéző tulipán ágyást, legutóbb pedig lila és rózsaszín rododendron szegélyezte utunkat a JÁTSZÓTÉR felé. Ugyanis főleg játszani megyünk ide. Máshol nem jellemző, de itt van hinta, famászóka és még sok más, több ezer négyzetméteren. Májustól fizetős, 2,5 euró a belépő.

Route de la Pyramide, 75012 Paris

 

- Carte d'Or Pop-Up Store

Carte d'Or Párizs

Macaron

Macaron

carte d'or

A jégkrémóriás idén nyáron klassz kampányba fogott itt Párizsban: a menő Marais negyedben ideiglenes cukrászdát rendeztek be egyszerű de mutatós dekorral és egy újfajta koncepcióval. Három hónap alatt három francia klasszikus süteményt gondolnak újra: a macaront, a choux-t és a meringue-et. Mi állíthattuk össze a sütinket: kiválasztottuk a macaron héjat (az enyém rózsaszín), a fagyit (csoki), a krémet (epres-zöldcitromos) és a feltéteket (arany ropogtatnivaló és zöldcitromhéj). Végül a hölgy megszórta aranyporral. Ha erre jártok és ki akarjátok próbálni, július végéig irány a rue Turenne!

18 Rue de Turenne, 75004 Paris

- Tangle Teezer

tangle teezer

Borzalmasan könnyen kócolódik a hajam. Többféle hajkefém van és mindtől azt reméltem, na majd ez könnyen kibontja. Egészen ezidáig nem jártam sikerrel. A minap viszont megpillantottam a szupermarket polcán a Tangle Teezert, és mivel derengett, hogy hallottam én már erről többször is, betettem a kosaramba. Milyen jól tettem! Nem fáj a fésülködés, és még a kislányomnak is oda merem adni, hogy fodrászkodjon rajtam!

www.tangleteezer.com/ 

- Aroma-Zone

illóolajok

aroma zone

diffúzer

Az egész a szúnyogokkal kezdődött. Vízpart közelében lakunk, talán emiatt a kelleténél több szúnyog merészkedik a közvetlen közelünkbe. Szúnyoghálót nem tudunk feltenni, kémiai szúnyogriasztókkal nem próbálkozom. Hogy mégis nyitott ablaknál létezhessünk, arra gondoltam, mi lenne, ha felszabadítanék némi szúnyog-repellens illóolajat a levegőbe? Nos, a diffúzerünk épp most érkezett csak meg, így a módszer hatékonyságáról még nem tudok beszámolni, de arról igen, ahol vettem az olajokat. Az Aroma-Zone egy a (párizsi) Odeon közelében található kozmetikai bolt. Az első benyomás: tömeg van. A második: értem miért. A létező összes fajta illóolajon kívül kis kiszerelésű kozmetikai összetevőket lehet itt megvásárolni, egyszerű, ízléses csomagolásban, nagyon jó áron. Egy-két példa arra, hogy mi mindent tudsz itt magadnak összeállítani: felturbózhatod az arckrémedet ránctalanító komponensekkel, készíthetsz saját körömlakkot, de még parfümöt is!

25 Rue de l'École de Médecine, 75006 Paris

- Rue Cremieux

rue cremieux

rue cremieux

rue cremieux

rue cremieux

rue cremieux

"A" párizsi Instagram utca. Már régóta tervezem, hogy ellátogatok ebbe a színes házakból álló kis sétálóutcába, de mivel a környéke nem túl izgalmas, így sosem tettem végül. Most viszont arra vitt minket a lábunk, így kattintottam néhány fotót a pasztel-utcában. (Sok ablakban kint van az áthúzott kamera képe. A többi ház földszintjén pedig be vannak húzva a spaletták. Biztos rettentő idegesítő ott lakni. :) #firstworldproblems)

- H&M ruhák

hm ruha

hm ruha

Néhány euróért vettem ezt a két csíkos H&M ruhát, és a kánikulában remek hasznukat veszem! Még nincs képem használat közben, de tervezem, hogy készítsünk néhányat a Francia Riviérán júliusban - ha kíváncsi vagy és még nem vagy fent a hírlevélen, iratkozz fel! :)

hm.com/hu

- Pétanque

petanque paris

Pontosabban, nézni, ahogy más pétanque-ozik. Nekünk nincs pétanque szettünk és pálya sincs a közelünkben, de múlt pénteken a Bastille környékén elsétáltunk egy mellett a vízparton. Ez általában az öregurak sportja, de itt most egy randi szemtanúi voltunk. Bor, jó zene, kellemes árnyék a fák alatt, elegánsan sportos pár - nagyon francia. 

Ha nem tudod, mi az a pétanque, itt olvashatsz róla.

Mára ennyi - nektek mik voltak a kedvenceitek idén májusban?

xo,

Nóri

Genf, Annecy és Lyon

Genf, Annecy és Lyon

Wanderlust - Avagy mehetnékem van

Genf madártávlatból

A képeket én varázsoltam vízfesték-hatásúra :)
Genf madártávlatból: eredeti kép innen

Átálltunk a téli időszámításra, egyre korábban sötétedik. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem ettől mehetnékem lett. Utaznék meleg és hűvös helyre is, mindegy, csak szép legyen. Számomra már az is izgalmas, hogy úticélok között válogatok, még akkor is, ha az esetek többségében az álom, hiába tartozik hozzá terv, álom marad (egyelőre!). Ha meg véletlen meg is valósul a dolog - hát, annál jobb!
Íme kicsi glóbuszunk egy kis csücske, amiért most szívesen venném a fáradságot, hogy bepakoljak (mert hát pakolni…, na, azt nem szeretek):

A Genf- Annecy- Lyon háromszög.

Jet d'Eau, Genf, eredeti kép innen

Svájc sosem vonzott. Főleg fiatalabb koromban, de tényleg. A sulim például minden évben szervezett oda kirándulást, és bár jó tanuló meg “jó gyerek” voltam, mindig távolságtartással viseltettem az ilyen közösségi dolgok iránt. Meg különben is: hegyek, bocik és hideg tavak. Inkább tengerpartot kérek!

Genfi-tó, állóhajó a balparton, Nóri

Pörgessünk előre 10 évet - hát persze, hogy ott kötöttem ki, Svájcban, azon belül Genfben, másfél évre. Adel - a férjem, aki akkor még a vőlegényem volt - kapott ott munkát egy banknál (ez rettentő jól hangzik, de csupán francia ösztöndíja volt). Így szépen lassan megismertem és megszerettem a várost. A swiss life-nak azóta - ami azt illeti, jó ideje - vége, de az utóbbi hetekben gyakran kapom magam azon, hogy visszavágyom.

Digitális nomád a Rhône partján

Hogy miért? Talán a múltkori regényírós poszt miatt (ott próbálkoztam meg vele), talán a raclette- és fondue-szezon miatt (ezt magyarázni sem kell, svájci sajtok, nyamm-nyamm!) - nem tudom.

Egy biztos, szeretnék sétálni a rue du Rhône-on és a párhuzamos rue du Marchén; rettentő hétköznapi, de szeretnék betérni a Coop-ba és a Manorba vásárolni (biztos hegyekben állnak már a csokik így novemberben, nem mintha máskor nem).

Rhône-part, laza sütögetés, isteni illatok

Különleges város ez: a világ központja sok szempontból, de a csillogó luxusboltokkal, hotelekkel teli utcáktól tíz perc sétára a természetben találod magad, oly annyira, hogy nyáron simán grillezhetsz a folyóparton (árulnak is eldobható grill szetteket a boltokban), vagy úszhatsz a kristálytiszta vízben (ha bírod a hideget - a tinik a hídról ugrálnak be, nem hittünk a szemünknek). Néhányan pedig fogják a laptopjukat és kiviszik a munkát a természetbe.

Télen a helyiek pedig gyakran síléccel a hátukon közlekednek, hiszen kb fél óra tömegközlekedéssel a sípályákon lehetnek - teljesen átlagos munka utáni program, igaz?

Parc des Bastions télen, eredeti kép innen

Ami pedig alföldi lányként minden egyes nap lenyűgözött: azok a hegyek bizony valódiak. Nem, az ott nem felhő, és nem csak képzeled, Nóri, az ott tényleg egy hegy. (Ti is beleképzeltek mindenféle hasonlót a felhőkbe?) Még a Mont Blanc-t is látni, a városközpontból. Turizmus szakon a tanárok megmondták nekünk, hogy az emberek odavannak a nagy reliefenergiáért. Én azért sem voltam (valahogy úgy, ahogy Petőfi). Genfig. :)

Brutál jégjárda a tóparton, kifújta a szél a vizet

 

Ha egy kellemes hosszú hétvégére vágysz és szívesen elmennél te is ide - íme az én Genfem, címszavakban:

Alaphangulat:
Értelmiségi, gazdag, nyugodt

Óváros, Genf, eredeti kép innen

Kedvenceim, véletlenszerű sorrendben:

  • Hatalmas Bethlen-szobor a gyönyörű Parc des Bastionsban, a többi reformátor mellett. 
  • Tavasszal sok magnóliafa
  • Évszakok! Volt rendes nyár is és tél is. Ez nyugatabbra nem biztos hogy így van.
  • Carouge - cuki tizennyolcadik századi kisváros elbűvölő házacskákkal közvetlen Genf szomszédságában
  • A Lac Léman - vagyis a Genfi-tó hajókkal, ladikokkal, ludakkal, kacsákkal, hattyúkkal.
  • A tó esti látképe, ahogyan a parti hotelek fényei félkörívben tükröződnek a vízben.
  • A Jet d’Eau, vagyis a 125 éves, 140 méteres szökőkút. Ez is annyira klisének tűnik elsőre, pedig hiányzik a látképből, ha valamiért kikapcsolják. Bónusz: oda lehet sétálni hozzá (azért csak óvatosan, könnyen vizes lehetsz!)
  • A smaragdzöld Rhône folyó - ide távozik a tó vize. Még futni is eljártam a partjára, ami amúgy nem jellemző rám. 
  • Vasárnapi piac a Plainpalaisnál.
  • Manu Gelato.
  • A vicces tény, hogy Christian Louboutin macskaköves kicsi tér mellett nyitott boltot. Egyensúlyozhatsz, ha meg akarod nézni a kirakatot (már magassarkúban).
  • A Jonction - vagyis ahol a Rhône és az Arve összefolyik. A felette lévő hídról hihetetlen a látvány.
  • Az előbbi hídon átsétálva az apró Bâtie állatkert nyuszikkal, kecskékkel, pávákkal. 
  • A leghangulatosabb pedig: az óváros. Az egyik kedvenc vasárnapi sétaútvonalunk az volt, hogy otthonról (a Quai du Rhône városrészből) bementünk a központba, majd onnan fel az óvárosba, majd az óváros teraszától, ami a parkra (és egyenesen a naplementébe) néz - miután megváltottuk a világot a padokon ülve -, lebattyogtunk a parkba, majd haza. 

Jonction, eredeti kép innen
Már ha nem esett vasárnap, mert ott valamiért a Sunday inkább Rainday volt, szinte menetrendszerűen. Illetve, ha már a vasárnapoknál tartunk, a következő nem hiányzik: nem volt saját mosógépünk, be sem fért volna a huszonvalahány négyzetméterre. De nem csak nekünk, a ház többi lakójának sem! Ehelyett az egész háznak (8 lakó) volt az alagsorban egy nagy mosógépe és egy old school, épített bádog, négy köbméteres szárítógépe, heti beosztással. Ez számunkra azt jelentette, hogy vasárnap délután öt órától moshattunk, úgy éjfélig. A fehéret, a feketét, a színeset és a törölközőket/ágyneműket. Máskor nem.

Brasserie des Halles de l'Ile, Genf

Annecy és Lyon

Lac d'Annecy, innen

 

Ha Genf környékén jártok, érdemes még ellátogatni Annecyba is. Ez busszal körülbelül másfél órára van Genf központjától, és nagyon romantikus városka!

Annecy, Pont des Amours, eredeti innen

Kétszer mentünk át oda, egyszer ősszel, egyszer télen, ezért sem lep meg, hogy a novemberi időjárás eszembe juttatja ezt a kis gyöngyszemet is. A tó, vagyis a Lac d'Annecy partja csodaszép, a Thiou folyó torkolatánál pedig megnézhetitek az összetéveszthetetlen Palais de l'Ile-t, ami régen börtönként funkcionált. A folyó partján visszafelé sétálva szintén kellemesen lehet andalogni (na jó, télen azért öltözzetek melegen!). Az óváros kacskaringós kisutcái, régi épületei és kis üzletei, delikát-boltjai nagyon hangulatosak.

Annecy, eredeti kép innen

Ha már vásárlás: a genfiek egyébként a Soldes (leárazás januárban és júliusban) első szerdáján és hétvégéjén ezt a várost rohamozzák meg, hiszen nincs messze és az árak sokkal de sokkal jobbak mint Svájcban. A boltok egymást érik a rue du Pâquier és a rue Sommelier között. Az otthon is elérhető nemzetközi márkák mellett francia butikok is megtalálhatók mint a Sandro, The Kooples, Maje, Tara Jarmon, Gerald Darel, a gyerekeknek a Jacadi vagy a Catimini, lakberendezési boltok közül pedig a Maisons du Monde vagy - ami bennem mély nyomot hagyott valamiért - a Matiere et Couleur nevű bolt (Google Mapsen belül is szét lehet nézni). Egy szó mint száz, számtalan vásárlási lehetőség akad, de persze nézelődni is bőven elegendő.

Annecy, eredeti kép innen

Ha pedig valaki a téli sportok szerelmese - én nem vagyok egy nagy szakértő, de azt tudom, hogy az Annecy környéki hegyek nem túl felkapottak síelés szempontjából, pedig állítólag jók. A síelésen kívül lehet hótalpazni de még sí-bungee-jumpingolni is.

Annecy, régi börtönépület a szigeten, eredeti kép innen

Jelenlegi vágyálom-háromszögem utolsó darabja pedig Lyon. Itt csupán egyszer jártam, ráadásul családi eseményen, így még nem volt lehetőségem különösebben felfedezni a várost, de szimpatikus.

Lyon, eredeti kép innen

Ami miatt mindenképp vissza kell látogatnom egyszer (kétszer, háromszor): az a híres lyoni konyha; Vieux-Lyon, vagyis Európa egyik legnagyobb reneszánsz városrésze, és a Parc Tete d’Or. Ez utóbbi parkot megnéztünk már, de csak a szépséges rózsakertig jutottunk. Pedig állítólag olyasféle állatkert is van itt, ahol félig-meddig szabadon élnek az állatok. Egyszer majd megnézzük.

Lyon, eredeti kép innen


Ha kedvetek lett meglátogatni a három város egyikét (vagy mindet!), könnyű dolgotok van, hiszen Genfbe és Lyonba is rendszeresen járnak fapados légitársaságok Budapestről. Annecy pedig a kettő között van. :) Jó utat!

 Parc de la Tete d'Or ősszel, Lyon, eredeti kép innen

Osztriga, gyöngytyúk, a királyok tortája - mit esznek a franciák karácsonykor?

Adel, Emma és én Franciaországban élünk, így - bár mi nem ott töltjük az ünnepeket, hanem Magyarországon - picit belelátunk, hogy a franciáknál hogyan is zajlik az ünneplősdi.

Ha te is kíváncsi vagy, hogy ünnepelnek a franciák, olvass tovább!

Körülbelül október közepén beszivárogtak az adventi kalendáriumok és ünnepi csoki dobozok a helyi supermarché bejáratának közelébe.

A szomszédos hipermarket prospektusainak tekintélyes hányadát egy ideje pedig pezsgők képei foglalják el. (Ki kellene már tennünk a postaládánkra egy matricát, hogy pas de publicité svp, teljesen elöntenek a szórólapok!) Egy szó mint száz, jó ideje a nyakunkon a karácsony. 

A vásárok, kirakatok

Hova érdemes menni, ha meghitt és hangulatos adventi vásárba szeretnénk menni?

Rossz hírem van, sajnos az ilyet nem Párizsban kell keresni. Van néhány kisebb vásár városszerte, például a Saint-Germain-des-Près illetve a Saint-Sulpice templomoknál, de ezeket körülbelül öt perc alatt körbe is lehet járni.

A Champs-Elysées-n a kilométer-hosszú vásár mindenképpen lenyűgöző élmény, de nagy tömegre készülj, ha ide szeretnél látogatni Advent idején!

Ha ott jársz, kóstold meg a tartiflette-et, amit hatalmas másfél méter átmérőjű edényekben főznek, majd köszönj oda a magyaroknak a magyar standnál (itt a legjobb a hangulat úgyis).

Ha már elég volt a jóból, csodáld meg a szomszédos Petit Palais-t (a képen) és Grand Palais-t, illetve az Alexandre III. hidat egy kis nyugalomért!

Franciaországban a legszebb adventi vásárokat és az igazi karácsonyi hangulatot Elzász megyében lehet találni. Nem véletlen, hisz korábban ez a rész a főleg protestáns és karácsonyspecialista Németországhoz tartozott.

Még soha nem jártam a mesebeli-híres strasbourgi karácsonyi vásárban, de remélem, valamikor eljutok oda! Remélem, ha így lesz, nem fogok csalódni, hiszen itt is nagy lehet a tömeg.

Délen, Nizza környékén pedig a Betlehemek (crèche-ek) örvendenek töretlen népszerűségnek. Élő betlehemest is lehet látni ilyenkor, de a helyiek kedvencei a kis figurák, amiket előszeretettel gyűjtenek és játsszák el Jézus születésének történetét.

Ha a vásárok nem is a kedvenceim Párizsban, azért itt is van mit csodálni ilyenkor, ezek pedig az utcai fények és a nagyáruházak kirakatai.

A Boulevard Haussmann-on található a két leghíresebb ezek közül: a Printemps és a Galeries Lafayette. Az előbbi főleg kívülről, az utóbbi főleg belülről gyönyörű. Itt egy videó, amelyben Kate Winslet nyitja meg a Printemps idei karácsonyi kirakatát.

 

printemps kirakat


Itt pedig a legendás Galeries Lafayette idei karácsonyfájának építését nézheted meg:

galerie lafayette áruház

A téli hangulathoz hozzátartozik még a párizsi Hôtel de Ville (vagyis Városháza) előtti koripálya, ami egészen jövő március elsejéig várja a korizókat.


A fa

A franciák nem december 24-én díszítik fel a karácsonyfát otthon, hanem már korábban - bár erre nincs szabály, hogy mikor.

Valaki már november végén feldíszíti a fáját, néhányan Mikulás napján (amit egyébként Kelet-Franciaországban ünnepelnek is) díszítenek, mások december 15-én, vagy az év legrövidebb napján, december 21-én állítanak fát. A csillagdísszel a legtöbben megvárják a 24-ét.

 

Az ünnepi asztal

A franciáknál is a zöld, a piros és az arany a három legtöbbet használt szín. Ilyenkor előveszik az ezüst étkészletet, a kristálypoharakat, mindent, amit egyébként a mindennapokban nem használnak.

A dekorációt természetes elemekkel, pl ágakkal, tobozokkal teszik barátságosabbá, valamint előszeretettel használnak műhót is a hangulat megteremtéséhez.


A menü

Egy tradícionális karácsonyi vacsora kb este 9-kor kezdődik 24-én és éjfélig tart. Entrékkal, vagyis előételekkel kezdenek.


Apró falatkákat szolgálnak fel a következőkből: liba- vagy kacsamáj (ez a foie gras), osztriga (huître), kaviár, Szent-Jakab kagyló (Coquilles de Saint-Jacques), lazac.

Úgy is hívják ezeket, canapé, mivel valamin, pl bliniken, vagy sós ropogósokon, fűszeres kenyérfalatokon (vagy pain d’épice-en) ülnek a falatkák; illetve amuse-bouche-ként is ismerheted őket, ami szabadfordításban elég vicces szerintem (száj-szórakoztató).

 


A főétel a legtöbb helyen töltött-sült gyöngytyúk vagy pulyka (ez a pintade és a dinde farci, rôti) szokott lenni, gombával, gesztenyével, vagy akár mogyoróval, almával. Ezt valamilyen sült körettel (gratin-nal), pürével (például sütőtökből), vagy sült zöldségekkel tálalják.


Desszertként fatörzs desszertet (bûche de noël) tálalnak fel. Ez sokféle ízű és fajtájú lehet. Valaki otthon készíti, mások cukrászatban vagy boltban veszik. Van sütemény és jégkrém verzió is.

Gyakran karácsonyi figurákkal díszítik a bûche-t. Emellett gyakori még a házi csokoládé trüffel.

 

Vannak, akik elmennek a helyi éjféli misére, majd mikor hazaértek, még bekapnak pár falat előételt.

Az ajándékozás

A felnőttek a tradíciók szerint 24-én este - éjszaka - ajándékozzák meg egymást, a vacsora után, éjfél körül. Mint az angolszász országokban, a gyerekek itt is 25-én reggel találják meg az ajándékaikat a fa alatt, amelyeket Père Noël, vagyis Karácsony Apó hoz el nekik.


Vízkereszt

A karácsonyi ünnepkör vége január 6-án van Franciaországban is. Hivatalosan ilyenkor eszik a Galette des Rois-t, vagy a Királyok Tortáját, ami egy töltött sütemény.

A töltelék jellemzően mandulás (ha ott vagy, úgy keresd a pékségekben, frangipane), de lehet almás, és persze más gyümölccsel is készülhet.

A hagyomány szerint, miután felvágta a tortát, a jelenlévők közül a legfiatalabb osztja szét kedve szerint a szeleteket a többiek között. A tortában sütéskor elrejtenek egy kis figurát, aki megtalálja ezt a saját szeletében. lesz a király. Ezzel papírkoronát és lehetőséget nyer, hogy ő hozza a következő Galette des Rois-t.

 

A cikkben szereplő képek az Instagramról valók és többnyire franciáktól származnak. Kattintás után eredetiben is láthatjátok őket és akár követhetitek is a felhasználókat! :)

Neked mi volt a legmeglepőbb vagy legérdekesebb a fentiek közül? Volna kedved a jövőben franciásra venni a karácsonyt? Tudsz más érdekességet a francia ünnepekről, vagy esetleg másik külföldi országban élsz, ahol megint másképp ünnepelnek? Írd meg hozzászólásban, vagy akár nekem emailben a nora@hellopamut.com címre, kíváncsi vagyok! :)

Tetszett a cikk? Itt tudsz feliratkozni, ha még nem tetted, hogy a következő már a postaládádba érkezzen!