Blog

Hat tipp egy sikeres őszi kerti partihoz

Hat tipp egy sikeres őszi kerti partihoz

Igaz, mi nem Párizs határain belül, hanem attól 10 km-re, egy kedves kisvárosban élünk, az ingatlanárak (vagy a pénztárcánk, nézőpont kérdése) itt sem teszik lehetővé, hogy kertes házban éljünk. Mikor a Kert és Otthonbolt megkeresett, hogy lenne-e kedvem egy közös őszi poszt létrehozásához, bevallom, először picit elszomorodtam, hiszen hogyan is mutathatnám meg nektek a fejemben azonnal felvillanó képet saját kert nélkül?

Két hete aztán a Tuilériák kertjében hangulatképeket készítettünk az őszi fouta kollekciónkhoz. Az elkészült képek, a legendás park és a tűztálak végül megihlettek, és végül papíron, ecsettel folytattam az álmodozást. De hogy mi az a tűztál? Mindjárt erre is kitérek. Iratkozz fel a hírlevélre, hogy ne maradj le a Tuilériák kertjében készült képekről és az új fouták érkezéséről (ma indultak útnak)!

Párizsban az ősz

Itt Párizsban az emberek - talán a saját kert hiánya miatt - szinte egész évben az éttermek teraszain élik társasági életüket. Ezt már első párizsi utamon is láttam még 16 évesen, mikor a novemberi hidegben az emberek kint kávéztak az ikonikus bisztrószékeken (ugye tudjátok, melyik fajtára gondolok?). Hogy mi tette a hideg terasz gyarmatosítását lehetővé? Természetesen a teraszfűtés. Csak ámultunk és bámultunk, hogy milyen klassz dolguk van.

őszi színek

Ha - ellentétben velem - Neked van igazi kerted, teraszod, akkor nem kell lemondanod a használatáról még sokáig, csak azért, mert jönnek a hideg éjszakák. A Kert és Otthonboltnál stílusos és hordozható tűztálakat és teraszfűtéseket találsz több méretben. Nekem az tetszik bennük a legjobban, hogy nem kell elköteleződni egy fix tűzrakóhely, kemence mellett. Ha valamit megépítünk, akkor a stílusán és a helyén már nehéz változtatni. Ezeknek a tűzrakóknak a stílusa is letisztult, egyszerű, ami a legtöbb teraszhoz illik is. Ami lelkessé tett még, hogy sütögetni is lehet rajtuk a megfelelő grillráccsal! Az én képzeletbeli teraszomon már sül is a gesztenye!

kerti sütögetés ősszel

Ha legközelebb vendégeket fogadsz a kertedben, szuper hangulatot teremthetsz, ha az összes érzékszervre odafigyelsz. Így kezdj hozzá!

6 tipp, hogy a vendégeid remekül érezzék magukat, te pedig begyűjthesd a bókokat ;)

  • Körbeülhettek egy tűzrakó tálat egy-egy bögre meleg italt kortyolgatva. A tűz látványa és illata is nyugtatóan hat az idegekre. Itt tudod őket megnézni: tűzrakó tálak.kert és otthonbolt tűzrakó

  • Készíts elő egy nagy termoszt, hogy a teát melegen tartsd! Ha teheted, készíts többféle teát vagy italt is! A klasszikus Earl Grey bergamottja mellett érdemes kipróbálni őszi teakeverékeket is. Te magad is elkészítheted kardamommal, fahéjjal, csillagánizzsal, szegfűszeggel, gyömbérrel, narancskarikákkal.

  • Biztosíthatsz vendégeid számára egy-egy foutát is, hogy bele tudjanak burkolózni. Amíg nincs hideg, összehajtva párnaként és dekorációként funkcionálhat, aztán - ahogy elbújik, vagy lemegy a nap - kibontva, a hátunkra terítve melegen tart. Majd, ha bementek a házba, az összehajtott fouták nem foglalnak sok helyet, nem kell attól tartanod, hogy hol tudod tárolni őket. (Arról nem is beszélve, hogy máskor szauna-, sport-, wellness-, jóga-, vagy strandtörölközőként, vagy akár asztalterítőként is tudod hasznosítani őket.) Hogy mi az a fouta? A fenti képen a hátamra terítve láthatod és itt olvashatsz róla (és rólam) bővebben.

  • Tegyél fel jó őszi zenét, mint ez itt! Manapság az apró hordozható bluetooth hangszóróknak köszönhetően vezeték nélkül élvezhetjük a dallamokat, de ha nincs, egy laptop is megteszi. :)

  • Készíts képeket! A golden hour (vagyis az “arany” óra, mielőtt lemegy a nap), gyönyörű fényben mutatja meg az arcokat. Ekkor készíts csoportképet, ha szeretnél! Ha a naplementével szembe fordultok, más hatást érhettek el, és mást, ha a fejetek mögül bukkan elő a nap, selymes sugaraival. A kék óra (a naplemente utáni 20-30 perc) során gyújthatsz gyertyákat is, ekkor a fényeknek köszönhetően jó képeket készíthetsz a dekorációról, amivel készültél. Később pedig, mikor már csak a tűz ég, szintén megpróbálhatsz jó fotókat készíteni, de érdemes utánaolvasnod előtte fotós blogokon, hogy pontosan hogyan is. :)

  • Készítsetek elő sütögetnivaló ételeket, amiket a grillrácson aztán mindenki elkészíthet magának! Készülj tányérokkal, evőeszközökkel, ha szükséges. 

Persze nem kell ahhoz vendégeket fogadni, ünnepre, alkalomra várni, hogy használd, amid van! Ha nekem kertem lenne, és az időjárás engedné, biztosan kimennék minden nap egy kicsit, hogy feltöltődjek, gondozzam a növényeimet és adjak eleséget a madaraknak. Addig is, marad a képzelőerőm és a gyönyörű párizsi parkok, ami végülis, nem is olyan rossz dolog. :)

Ha már a madarakról esett szó - hamarosan kereszt-játékot is hirdetünk a Kert és Otthonbolttal! :) Nálunk, a Hello Pamutnál egy helyes madárházat, náluk pedig foutát lehet majd nyerni! Kövessétek a két facebook oldalt, ha szeretnétek részt venni ( <-- linkeket ebben a bekezdésben találsz).

Most pedig megyek és elkezdem feltölteni az új kollekciót, amelynek a képeivel hamarosan jelentkezem! Addig is, élvezzétek a jó időt, akár otthon a kertben, akár egy kávézó teraszán! :)

őszi flatlay

A bejegyzés nem szponzorált, de együttműködésben készült a https://www.kertesotthonbolt.hu/-val.