Blog

Hat tipp egy sikeres őszi kerti partihoz

Hat tipp egy sikeres őszi kerti partihoz

Igaz, mi nem Párizs határain belül, hanem attól 10 km-re, egy kedves kisvárosban élünk, az ingatlanárak (vagy a pénztárcánk, nézőpont kérdése) itt sem teszik lehetővé, hogy kertes házban éljünk. Mikor a Kert és Otthonbolt megkeresett, hogy lenne-e kedvem egy közös őszi poszt létrehozásához, bevallom, először picit elszomorodtam, hiszen hogyan is mutathatnám meg nektek a fejemben azonnal felvillanó képet saját kert nélkül?

Két hete aztán a Tuilériák kertjében hangulatképeket készítettünk az őszi fouta kollekciónkhoz. Az elkészült képek, a legendás park és a tűztálak végül megihlettek, és végül papíron, ecsettel folytattam az álmodozást. De hogy mi az a tűztál? Mindjárt erre is kitérek. Iratkozz fel a hírlevélre, hogy ne maradj le a Tuilériák kertjében készült képekről és az új fouták érkezéséről (ma indultak útnak)!

Párizsban az ősz

Itt Párizsban az emberek - talán a saját kert hiánya miatt - szinte egész évben az éttermek teraszain élik társasági életüket. Ezt már első párizsi utamon is láttam még 16 évesen, mikor a novemberi hidegben az emberek kint kávéztak az ikonikus bisztrószékeken (ugye tudjátok, melyik fajtára gondolok?). Hogy mi tette a hideg terasz gyarmatosítását lehetővé? Természetesen a teraszfűtés. Csak ámultunk és bámultunk, hogy milyen klassz dolguk van.

őszi színek

Ha - ellentétben velem - Neked van igazi kerted, teraszod, akkor nem kell lemondanod a használatáról még sokáig, csak azért, mert jönnek a hideg éjszakák. A Kert és Otthonboltnál stílusos és hordozható tűztálakat és teraszfűtéseket találsz több méretben. Nekem az tetszik bennük a legjobban, hogy nem kell elköteleződni egy fix tűzrakóhely, kemence mellett. Ha valamit megépítünk, akkor a stílusán és a helyén már nehéz változtatni. Ezeknek a tűzrakóknak a stílusa is letisztult, egyszerű, ami a legtöbb teraszhoz illik is. Ami lelkessé tett még, hogy sütögetni is lehet rajtuk a megfelelő grillráccsal! Az én képzeletbeli teraszomon már sül is a gesztenye!

kerti sütögetés ősszel

Ha legközelebb vendégeket fogadsz a kertedben, szuper hangulatot teremthetsz, ha az összes érzékszervre odafigyelsz. Így kezdj hozzá!

6 tipp, hogy a vendégeid remekül érezzék magukat, te pedig begyűjthesd a bókokat ;)

 • Körbeülhettek egy tűzrakó tálat egy-egy bögre meleg italt kortyolgatva. A tűz látványa és illata is nyugtatóan hat az idegekre. Itt tudod őket megnézni: tűzrakó tálak.kert és otthonbolt tűzrakó

 • Készíts elő egy nagy termoszt, hogy a teát melegen tartsd! Ha teheted, készíts többféle teát vagy italt is! A klasszikus Earl Grey bergamottja mellett érdemes kipróbálni őszi teakeverékeket is. Te magad is elkészítheted kardamommal, fahéjjal, csillagánizzsal, szegfűszeggel, gyömbérrel, narancskarikákkal.

 • Biztosíthatsz vendégeid számára egy-egy foutát is, hogy bele tudjanak burkolózni. Amíg nincs hideg, összehajtva párnaként és dekorációként funkcionálhat, aztán - ahogy elbújik, vagy lemegy a nap - kibontva, a hátunkra terítve melegen tart. Majd, ha bementek a házba, az összehajtott fouták nem foglalnak sok helyet, nem kell attól tartanod, hogy hol tudod tárolni őket. (Arról nem is beszélve, hogy máskor szauna-, sport-, wellness-, jóga-, vagy strandtörölközőként, vagy akár asztalterítőként is tudod hasznosítani őket.) Hogy mi az a fouta? A fenti képen a hátamra terítve láthatod és itt olvashatsz róla (és rólam) bővebben.

 • Tegyél fel jó őszi zenét, mint ez itt! Manapság az apró hordozható bluetooth hangszóróknak köszönhetően vezeték nélkül élvezhetjük a dallamokat, de ha nincs, egy laptop is megteszi. :)

 • Készíts képeket! A golden hour (vagyis az “arany” óra, mielőtt lemegy a nap), gyönyörű fényben mutatja meg az arcokat. Ekkor készíts csoportképet, ha szeretnél! Ha a naplementével szembe fordultok, más hatást érhettek el, és mást, ha a fejetek mögül bukkan elő a nap, selymes sugaraival. A kék óra (a naplemente utáni 20-30 perc) során gyújthatsz gyertyákat is, ekkor a fényeknek köszönhetően jó képeket készíthetsz a dekorációról, amivel készültél. Később pedig, mikor már csak a tűz ég, szintén megpróbálhatsz jó fotókat készíteni, de érdemes utánaolvasnod előtte fotós blogokon, hogy pontosan hogyan is. :)

 • Készítsetek elő sütögetnivaló ételeket, amiket a grillrácson aztán mindenki elkészíthet magának! Készülj tányérokkal, evőeszközökkel, ha szükséges. 

Persze nem kell ahhoz vendégeket fogadni, ünnepre, alkalomra várni, hogy használd, amid van! Ha nekem kertem lenne, és az időjárás engedné, biztosan kimennék minden nap egy kicsit, hogy feltöltődjek, gondozzam a növényeimet és adjak eleséget a madaraknak. Addig is, marad a képzelőerőm és a gyönyörű párizsi parkok, ami végülis, nem is olyan rossz dolog. :)

Ha már a madarakról esett szó - hamarosan kereszt-játékot is hirdetünk a Kert és Otthonbolttal! :) Nálunk, a Hello Pamutnál egy helyes madárházat, náluk pedig foutát lehet majd nyerni! Kövessétek a két facebook oldalt, ha szeretnétek részt venni ( <-- linkeket ebben a bekezdésben találsz).

Most pedig megyek és elkezdem feltölteni az új kollekciót, amelynek a képeivel hamarosan jelentkezem! Addig is, élvezzétek a jó időt, akár otthon a kertben, akár egy kávézó teraszán! :)

őszi flatlay

A bejegyzés nem szponzorált, de együttműködésben készült a https://www.kertesotthonbolt.hu/-val.

Genf, Annecy és Lyon

Genf, Annecy és Lyon

Wanderlust - Avagy mehetnékem van

Genf madártávlatból

A képeket én varázsoltam vízfesték-hatásúra :)
Genf madártávlatból: eredeti kép innen

Átálltunk a téli időszámításra, egyre korábban sötétedik. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem ettől mehetnékem lett. Utaznék meleg és hűvös helyre is, mindegy, csak szép legyen. Számomra már az is izgalmas, hogy úticélok között válogatok, még akkor is, ha az esetek többségében az álom, hiába tartozik hozzá terv, álom marad (egyelőre!). Ha meg véletlen meg is valósul a dolog - hát, annál jobb!
Íme kicsi glóbuszunk egy kis csücske, amiért most szívesen venném a fáradságot, hogy bepakoljak (mert hát pakolni…, na, azt nem szeretek):

A Genf- Annecy- Lyon háromszög.

Jet d'Eau, Genf, eredeti kép innen

Svájc sosem vonzott. Főleg fiatalabb koromban, de tényleg. A sulim például minden évben szervezett oda kirándulást, és bár jó tanuló meg “jó gyerek” voltam, mindig távolságtartással viseltettem az ilyen közösségi dolgok iránt. Meg különben is: hegyek, bocik és hideg tavak. Inkább tengerpartot kérek!

Genfi-tó, állóhajó a balparton, Nóri

Pörgessünk előre 10 évet - hát persze, hogy ott kötöttem ki, Svájcban, azon belül Genfben, másfél évre. Adel - a férjem, aki akkor még a vőlegényem volt - kapott ott munkát egy banknál (ez rettentő jól hangzik, de csupán francia ösztöndíja volt). Így szépen lassan megismertem és megszerettem a várost. A swiss life-nak azóta - ami azt illeti, jó ideje - vége, de az utóbbi hetekben gyakran kapom magam azon, hogy visszavágyom.

Digitális nomád a Rhône partján

Hogy miért? Talán a múltkori regényírós poszt miatt (ott próbálkoztam meg vele), talán a raclette- és fondue-szezon miatt (ezt magyarázni sem kell, svájci sajtok, nyamm-nyamm!) - nem tudom.

Egy biztos, szeretnék sétálni a rue du Rhône-on és a párhuzamos rue du Marchén; rettentő hétköznapi, de szeretnék betérni a Coop-ba és a Manorba vásárolni (biztos hegyekben állnak már a csokik így novemberben, nem mintha máskor nem).

Rhône-part, laza sütögetés, isteni illatok

Különleges város ez: a világ központja sok szempontból, de a csillogó luxusboltokkal, hotelekkel teli utcáktól tíz perc sétára a természetben találod magad, oly annyira, hogy nyáron simán grillezhetsz a folyóparton (árulnak is eldobható grill szetteket a boltokban), vagy úszhatsz a kristálytiszta vízben (ha bírod a hideget - a tinik a hídról ugrálnak be, nem hittünk a szemünknek). Néhányan pedig fogják a laptopjukat és kiviszik a munkát a természetbe.

Télen a helyiek pedig gyakran síléccel a hátukon közlekednek, hiszen kb fél óra tömegközlekedéssel a sípályákon lehetnek - teljesen átlagos munka utáni program, igaz?

Parc des Bastions télen, eredeti kép innen

Ami pedig alföldi lányként minden egyes nap lenyűgözött: azok a hegyek bizony valódiak. Nem, az ott nem felhő, és nem csak képzeled, Nóri, az ott tényleg egy hegy. (Ti is beleképzeltek mindenféle hasonlót a felhőkbe?) Még a Mont Blanc-t is látni, a városközpontból. Turizmus szakon a tanárok megmondták nekünk, hogy az emberek odavannak a nagy reliefenergiáért. Én azért sem voltam (valahogy úgy, ahogy Petőfi). Genfig. :)

Brutál jégjárda a tóparton, kifújta a szél a vizet

 

Ha egy kellemes hosszú hétvégére vágysz és szívesen elmennél te is ide - íme az én Genfem, címszavakban:

Alaphangulat:
Értelmiségi, gazdag, nyugodt

Óváros, Genf, eredeti kép innen

Kedvenceim, véletlenszerű sorrendben:

 • Hatalmas Bethlen-szobor a gyönyörű Parc des Bastionsban, a többi reformátor mellett. 
 • Tavasszal sok magnóliafa
 • Évszakok! Volt rendes nyár is és tél is. Ez nyugatabbra nem biztos hogy így van.
 • Carouge - cuki tizennyolcadik századi kisváros elbűvölő házacskákkal közvetlen Genf szomszédságában
 • A Lac Léman - vagyis a Genfi-tó hajókkal, ladikokkal, ludakkal, kacsákkal, hattyúkkal.
 • A tó esti látképe, ahogyan a parti hotelek fényei félkörívben tükröződnek a vízben.
 • A Jet d’Eau, vagyis a 125 éves, 140 méteres szökőkút. Ez is annyira klisének tűnik elsőre, pedig hiányzik a látképből, ha valamiért kikapcsolják. Bónusz: oda lehet sétálni hozzá (azért csak óvatosan, könnyen vizes lehetsz!)
 • A smaragdzöld Rhône folyó - ide távozik a tó vize. Még futni is eljártam a partjára, ami amúgy nem jellemző rám. 
 • Vasárnapi piac a Plainpalaisnál.
 • Manu Gelato.
 • A vicces tény, hogy Christian Louboutin macskaköves kicsi tér mellett nyitott boltot. Egyensúlyozhatsz, ha meg akarod nézni a kirakatot (már magassarkúban).
 • A Jonction - vagyis ahol a Rhône és az Arve összefolyik. A felette lévő hídról hihetetlen a látvány.
 • Az előbbi hídon átsétálva az apró Bâtie állatkert nyuszikkal, kecskékkel, pávákkal. 
 • A leghangulatosabb pedig: az óváros. Az egyik kedvenc vasárnapi sétaútvonalunk az volt, hogy otthonról (a Quai du Rhône városrészből) bementünk a központba, majd onnan fel az óvárosba, majd az óváros teraszától, ami a parkra (és egyenesen a naplementébe) néz - miután megváltottuk a világot a padokon ülve -, lebattyogtunk a parkba, majd haza. 

Jonction, eredeti kép innen
Már ha nem esett vasárnap, mert ott valamiért a Sunday inkább Rainday volt, szinte menetrendszerűen. Illetve, ha már a vasárnapoknál tartunk, a következő nem hiányzik: nem volt saját mosógépünk, be sem fért volna a huszonvalahány négyzetméterre. De nem csak nekünk, a ház többi lakójának sem! Ehelyett az egész háznak (8 lakó) volt az alagsorban egy nagy mosógépe és egy old school, épített bádog, négy köbméteres szárítógépe, heti beosztással. Ez számunkra azt jelentette, hogy vasárnap délután öt órától moshattunk, úgy éjfélig. A fehéret, a feketét, a színeset és a törölközőket/ágyneműket. Máskor nem.

Brasserie des Halles de l'Ile, Genf

Annecy és Lyon

Lac d'Annecy, innen

 

Ha Genf környékén jártok, érdemes még ellátogatni Annecyba is. Ez busszal körülbelül másfél órára van Genf központjától, és nagyon romantikus városka!

Annecy, Pont des Amours, eredeti innen

Kétszer mentünk át oda, egyszer ősszel, egyszer télen, ezért sem lep meg, hogy a novemberi időjárás eszembe juttatja ezt a kis gyöngyszemet is. A tó, vagyis a Lac d'Annecy partja csodaszép, a Thiou folyó torkolatánál pedig megnézhetitek az összetéveszthetetlen Palais de l'Ile-t, ami régen börtönként funkcionált. A folyó partján visszafelé sétálva szintén kellemesen lehet andalogni (na jó, télen azért öltözzetek melegen!). Az óváros kacskaringós kisutcái, régi épületei és kis üzletei, delikát-boltjai nagyon hangulatosak.

Annecy, eredeti kép innen

Ha már vásárlás: a genfiek egyébként a Soldes (leárazás januárban és júliusban) első szerdáján és hétvégéjén ezt a várost rohamozzák meg, hiszen nincs messze és az árak sokkal de sokkal jobbak mint Svájcban. A boltok egymást érik a rue du Pâquier és a rue Sommelier között. Az otthon is elérhető nemzetközi márkák mellett francia butikok is megtalálhatók mint a Sandro, The Kooples, Maje, Tara Jarmon, Gerald Darel, a gyerekeknek a Jacadi vagy a Catimini, lakberendezési boltok közül pedig a Maisons du Monde vagy - ami bennem mély nyomot hagyott valamiért - a Matiere et Couleur nevű bolt (Google Mapsen belül is szét lehet nézni). Egy szó mint száz, számtalan vásárlási lehetőség akad, de persze nézelődni is bőven elegendő.

Annecy, eredeti kép innen

Ha pedig valaki a téli sportok szerelmese - én nem vagyok egy nagy szakértő, de azt tudom, hogy az Annecy környéki hegyek nem túl felkapottak síelés szempontjából, pedig állítólag jók. A síelésen kívül lehet hótalpazni de még sí-bungee-jumpingolni is.

Annecy, régi börtönépület a szigeten, eredeti kép innen

Jelenlegi vágyálom-háromszögem utolsó darabja pedig Lyon. Itt csupán egyszer jártam, ráadásul családi eseményen, így még nem volt lehetőségem különösebben felfedezni a várost, de szimpatikus.

Lyon, eredeti kép innen

Ami miatt mindenképp vissza kell látogatnom egyszer (kétszer, háromszor): az a híres lyoni konyha; Vieux-Lyon, vagyis Európa egyik legnagyobb reneszánsz városrésze, és a Parc Tete d’Or. Ez utóbbi parkot megnéztünk már, de csak a szépséges rózsakertig jutottunk. Pedig állítólag olyasféle állatkert is van itt, ahol félig-meddig szabadon élnek az állatok. Egyszer majd megnézzük.

Lyon, eredeti kép innen


Ha kedvetek lett meglátogatni a három város egyikét (vagy mindet!), könnyű dolgotok van, hiszen Genfbe és Lyonba is rendszeresen járnak fapados légitársaságok Budapestről. Annecy pedig a kettő között van. :) Jó utat!

 Parc de la Tete d'Or ősszel, Lyon, eredeti kép innen

Back-to-school feketén-fehéren

Back-to-school feketén-fehéren

Még fél (na jó, kétharmad) lábbal benne vagyunk az augusztusban, és biztos csak a jó húsz fokos párizsi időjárás teszi, de az utóbbi napokban sokszor azon kapom magam, hogy őszi hangulatom van.

Közeledik az iskolakezdés, a back-to-school, vagy ahogy felénk mondják, a rentrée. Nekem egy ideje nem kell semmilyen suliba beiratkoznom, de ez az időszak nem is csak erről szól. Olyasféle új kezdet ez kicsit mindenkinek.

Előkerülnek a melegebb holmik, főnek-sülnek a melegebb, tartalmasabb ételek, és a lakás is kezdi őszi arcát felvenni.

Manapság ez nem kell, hogy a dekorációt tekintve feltétlen a narancssárga pirossal való kombinációját jelentse. A népszerű fekete-fehér szerintem minden évszakban megállja a helyét a megfelelő színű és textúrájú tárgyakkal kiegészítve. Nem véletlen nagy kedvence a skandinávoknak a fehér, hiszen az értékes napsugarakat megtöbbszörözi a lakásban és nem magába szívja. 

őszi mood board

Készítettem egy későnyári - vagy koraőszi - otthoni inspirációs kollázst az egyik legpuhább foutánk, a fehér alapon szürke és fekete chevron csíkos Lisbon köré, amit első sorban otthon tudtok használni a kanapéra, egy fotelre vagy egy székre, - vagy hűvös reggeleken a kávét szürcsölve, magazint lapozva magatokra - terítve.

Felőlem most már jöhet az ősz, ha annyira akar! (Na jó, azért még maradj kicsit, kedves Nyár!)

Galvanizált fém lámpás: Zara Home 14995,-

Fém dohányzóasztal: Zara Home 29995,-

Lisbon fouta: Hello Pamut 9990,- (augusztus 9-ig 7990,-)

Szék: Ikea 17990,-

Gyertya üvegben: F&F Home 920,-

Párna: Jysk 3290,-

Kistányér: H&M Home 1490,-

Cereal magazin: Uptostyle 6490,-

Váza: H&M Home 1490,-

Bögre: F&F Home 399,-